Правната комисия отхвърли предложенията на ДПС, свързани със секциите извън страната

София. Правната комисия отхвърли предложенията на ДПС, свързани със секциите извън страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Основното, което предлагаха от ДПС е извън държавите членки на ЕС по преценка на ръководителя на дипломатическите и консулските представителства в държавите членки на ЕС по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите в предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък, от 40.
От ДПС предлагаха и отпадане на принципа на уседналост при местните избори, но то също бе отхвърлено.
Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид отчете, че в момента извън България живеят над 2 млн. българи. По думите му към тях ще трябва да се добавят и гражданите на Великобритания. „Това е стар отменен вече ред за откриване на секции в чужбина. С предложението ни целим премахването на ограничението на секции извън България и извън територията на ЕС. Смятам, че българските граждани, където и да се намират по света и извън ЕС, също имат право да гласуват“, допълни Хамид.
Според депутата от „Обединени патриоти“ Христиан Митев предложението излиза извън доклада и принципите на приетия на първо гласуване законопроект.
Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че Хамид Хамид вече е споменал за Брекзит и направи предложение гражданите на Великобритания също да могат да гласуват на евроизборите, предвид Брекзит, но впоследствие оттегли своето предложение.
Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че няма експертизата на българите в чужбина, които са пряко засегнати от този текст. „Нито на тези от Турция, нито на тези в САЩ. Нямаме становище на ЦИК“, допълни Зарков и отчете, че БСП ще се „въздържи“ по този текст.
Деница КИТАНОВА