Православната църква отбелязва Деня свети Три светители

Пазарджик. Денят на свети Три светители е християнски празник в памет на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, съобщиха от Архиерейското наместничество в Пазарджик. Тримата са влиятелни епископи на ранната църква и играят важна роля за оформянето на християнското богословие.

Това е най-големият религиозен празник в Православната църква, посветен на „Светата Троица“ православни апологети – Йоан Златоуст, Василий Велики Кесарийски и Григорий Богослов.

Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с лъжеучението на Василий Врач възниква спор за първенство измежду Отците на църквата.

Свети Василий Велики и св. Григорий Богослов принадлежат към плеядата на кападокийските отци, завещали на поколенията безценно писмено наследство, а третият – свети Йоан Златоуст е бил епископ на Константинопол. Всеки от тримата светители има свой ден в църковния календар.

Празникът Свети Три светители е определен след бурен спор, възникнал през 11-и век по въпроса кой от тримата е по-достоен и с по-голям принос за утвърждаването на християнската вяра. Дебатиращите се разделили на „василиани“, „григориани“ и „йоанити“.

Според преданието тримата светители се явили на епископа на град Евхаита – Йоан (1095), и му казали, че пред Бога и тримата са равни по своя принос.