Празник на родния край се проведе в свищовското село Алеково

Велико Търново. В свищовското село Алеково се проведе традиционният празник на селото „Мой роден край“. Той бе организиран от местното читалище „Слънце 1925“ и кметството на село Алеково, съобщават от пресцентъра на Община Свищов. Приветствени слова към жителите на селото и гостите произнесоха секретарят на читалището Искра Кирилова и в.и.д. кмет на село Алеково Тодорка Иванова.

Много групи и състави от общината се включиха в богатата програма, а участието на децата от местното училище и детска градина допълнително допринесе за доброто настроението на всички присъстващи.

За да уважат жителите на Алеково, на тържеството присъстваха в.и.д. кмет на община Свищов Анелия Димитрова, секретарят на Общината Любомира Петрова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и началникът на отдел „Образование“ Румяна Кузева. Госпожа Димитрова поздрави жителите на село Алеково с празника на родния край и приветства организаторите за чудесния начин, по който съхраняват традициите и българския фолклор.

В продължилата празнична програма се включиха малки и големи представители на културни и образователни институции от селото, които впечатлиха с ентусиазъм и майсторство при своите изпълнения. Това бяха: Певческа група „Здравец“ при НЧ „Слънце 1925“, Културен клуб на пенсионера – село Алеково, Детска градина „Радост-Царевец“ – изнесена група село Алеково, Танцовият състав „Слънце“ към местното читалище и Основно училище „Христо Ботев“ – село Алеково. В програмата се включиха и Свищовската духова музика, ЖНХ „Росалица“ – село Хаджидимитрово и Танцов състав за автентичен и обработен фолклор – село Хаджидимитрово, които  като гост изпълнители бяха силно аплодирани от домакините.