Празнична литургия за Никулден се отслужва в търновската катедрала и всичко православни храмове в района

Велико Търново. Празнична литургия за Никулден се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в старата столица. Богослужение има и в останалите православни църкви в града и района, предаде репортер на Радио „Фокус“ –Велико Търново. Стотици миряни се стекоха в храмовете, за да запалят свещ за здраве и благополучие.

Днес, на 6-ти декември, честваме паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Храмов празник днес има църквата „Св. Никола“, която се намира в търновския кв. „Варуша“. Емблематичната за старата столица църква има над 100-годишна история. Известна е с това, че преди 140 години в нея са проведени първите неофициални заседания на народните представители, които сформират състава на Учредителното събрание, изработило и приело Търновската конституция. През лятото, по инициатива на Общината, бе почистена и възстановена паметната й плоча.

Според народните поверия св. Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Преданията казват, че св. Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината именно тази риба да се яде днес. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие.

Днес имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.ю

Луиза ТРАНЧЕВА