Празнична света литургия в чест на св. вмчци Кирик и Юлита ще бъде отслужена в манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян на 15 юли

манастир "Св. Пантелеймон". Смолян.

В църквата „Св. св. Козма и Дамян“ в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян на 15 юли /неделя/  секретарят на Архиерейското наместничество и изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков ще отслужи неделна празнична св. Литургия в чест на светите мъченици Кирик и Юлита /майка и невръстен син/, пострадали през  304 г. в името на Христа. Литургията ще започне в 9.00 часа. Това съобщиха от Архиерейското наместничестов – Смолян.

В „Жития на светиите“ се посочва, че св. Юлита произхожда от римски царски род. Овдовяла на младите с тригодишен син Кирик, научен от нея самата на вяра и молитва.Когато при император Диоклетиан  настанало гонение и в Ликаонската област, Юлита взела тригодишния си син и с двете си верни слугини избягала в Селевкия.  Там също била преследвана, преместила се в друг град, но била предадена  на съд заради вярата си и мъчена пред очите на своя син Кирик. И двамата намерили смъртта си в един и същи ден. Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но двете слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани  Кирик и Юлита и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата „Св. Богородица“.

На празника на св. великомъченици Кирик и Юлита на 15 юли т.г. архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще вземе участие в св. божествената Литургия в епархийския манастир “Св. св. Кирик и Юлита“ в кв. Горно Воден, Асеновград, възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. На празника ще бъдат и двамата му викарии  – Знеполски епископ Арсений  и Константийски епископ Яков, както и  наместниците на архиерействата  в Пловдивска св. митрополия и много духовници. В този манастир също се съхраняват  нетленни мощи на светите мъченици Кирик и Юлита.