Превантивни мерки са предприети в област Ямбол за болестта Инфлуенца по птиците

 

На заседание на Областната епизоотична комисия и повишената епизоотична готовност на всички области в страната, по отношение на болестта Инфлуенца по птиците. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация  – Ямбол. Били са набелязани конкретни мерки за биосигурност при отглеждане на птици в областта.

„Към момента, както в страната, така и в област Ямбол няма констатирани случаи на заболяването. Но има случаи на инфлуенца в други европейски страни и това налага вземането по региони на превантивни мерки“, това каза директорът на ОДБХ Ямбол д-р Добромир Димитров. Област Ямбол е една от областите, които бяха сериозно засегнати през изминалите две години. Тогава заболяването засегна и унищожи над 100 000 броя птици във ферми и лични стопанства.

Сектор птицевъдство е много добре развит в областта и за да се запази трябва превантивно да се вземат мерки за биосигурност, категорични са ветеринарните власти. „На територията на област Ямбол към момента се отглеждат над 1 млн. птици. Като превантивна мярка препоръчваме носенето на защитно облекло, включващо ботуши и маски. Засилваме и контрол над фермите, където ще бъдат взимани проби от птиците на всеки 50-60 дни. надяваме се, че с настъпването на по-топлото време, разпространението на вируса ще бъде спрян.“, допълни д-р Стоян Колев, началник отдел „Здравеопазване на животните“.

На основание Закона за ветеринарномедицинската дейност се забранява отглеждането на открито на домашни птици от всички видове и категории. Забранява се провеждането на изложби и пазари за птици.