„Превенция на агресията у подрастващите“ се състоя в НУ „Васил Левски“

 

Инициатива, свързана с превенция на агресията у подрастващите, се състоя в  НУ „Васил Левски“ – Сливен. Това съобщиха авторите на инициативата от Обществен дарителски фонд. Модераторът Василена Маринова гостува на второкласниците от началното училище. Децата се включиха в игри за приятелството и предотвратяване на агресивните емоции и чувства. Всички заедно създадоха „мрежа от приятелство” – кълбо прежда изгради връзка помежду им, като след представянето на всяко дете, в него оставаше част от нишката, а то я предаваше на следващото.

В следващ етап от срещата, децата трябваше да се опитат на намерят половинката си – трябваше да открият другата част от словосъчетанието – която държи някое друго дете, много внимателно и дискретно, за да се получи името на героя „Зайо Байо“, „Червената шапчица“, „Кума Лиса“, както и словосъчетания, като „учебен предмет“ и др. Децата се справиха бързо и успешно и с това предизвикателство. В края създадоха групова приказка, като всеки участник, трябваше да допълни историята за едно изречение, включващо изтеглена в началото дума. Получи се история за едно смело момче, в чието сърчице се е притаило доброто и надделява над нещастията и бедите. Децата бяха активни и с интерес се впускаха в заниманията. Игрите от заниманието са част от книжката „С изкуство и игри децата стават по-добри“- сборник, издаден по проекта, като помагало за учители на деца от предучилищна и начална училищна възраст.

Всички заедно обсъдиха какво ги обединява, как добре да се изслушват, какви полезни неща са научили от заниманието, за отношенията, приятелството помежду им,  как добрините ни правят по-щастливи.