Преглед на основните теми във варненския печат

Снимка: pixabay.com

Приемните семейства във Варна и областта са относително много. До момента те са 79, като тези дни са утвърдени още 4. Лошото е, че няма специализирани приемни семейства за деца с проблемно поведение и с увреждания. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Анна Конукова, началник на отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ във Варна. Натрупахме горчив опит с местенето на подрастващи над 10-годишна възраст, с които приемните родители не могат да се справят. Причината е, че започват да бягат от къщи и да скитат по улиците, посочи Конукова. Само през т.г. има няколко подобни случая. Когато приемните родители не могат да се справят, търсим други мерки за закрила, но те не се оказват толкова ефективни, призна тя.

Започна продажбата на абонаментните карти за пенсионери във Варна, информираха от „Градски транспорт“, пише още в. „Черно море“. До 15 октомври включително ще се издават абонаментни карти на граждани на 65 и повече години. Право на карта на преференциални цени имат лицата, получаващи пенсия при условията на глава VI от КСО, навършили 65 г., с постоянен адрес на територията на община Варна.

Варненци не искат мол на мястото на Дупката. Това стана ясно при отчитането на резултатите от проведеното допитване за съдбата на терена в центъра на Варна. Те не желаят също там да има паркинг, жилищни или обществени сгради. Мнението на участвалите в проучването експерти е там да се изгради многофункционален културен център. Повечето от гражданите също са изразили подобни предпочитания, като са поискали да има площадно пространство, парк, амфитеатър, край който да се запазят археологическите разкопки. Целта на проучването бе да се подпомогне общината при взимането на решение