Преглед на основните теми във варненския печат

Снимка: pixabay.com

Иззеха от шофьори 28 фалшиви инвалидни карти за „синята зона“, е водещото заглавие на вестник „Черно море“ . Шофьори използват нерегламентирано инвалидни карти, за да паркират безплатно в “синята зона” на Варна. Само през последния месец служители на ОП „Общински паркинги и гаражи” са иззели 28 такива документа. Това заяви за “Дарик“ Варна, директорът на предприятието Младен Иванов. Той добави, че има случаи и на фалшифицирани карти. Предстоят масови проверки на автомобилите с поставени карти на хора с увреждания, предупреди Младен Иванов. Засега нередовните документи се изземват, а при повторно нарушение собственикът на картата може да остане без инвалидни права в продължение на година.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в морската столица, беше категоричен, че американска база във Варна няма да има, пише още в днешния си брой в. „Черно море“. Нещо повече Координационният център, който предстои да бъде позициониран в Пункта за базиране в морската столица, няма да има командни функции. „Не става въпрос за никаква база. Първо това е проект на НАТО. В НАТО бази няма. Американска база няма да е. Просто във Вашингтон президентът Тръмп подкрепи тази инициатива, т.е., подкрепи желанието на България този морски център да бъде на територията на Пункта за базиране ² Варна“, уточни Каракачанов. Министърът коментира и бюджета за отбраната за следващата година. „Той нараства отново. От 1,51 ще стане на 1,61 от БВП. Според мен ще стигне и малко по-високи нива.

Идеята за обучение на водолази в новооткрития басейн във Военноморското училище във Варна е прекрасна. Това каза министърът на отбраната при посещението си във висшето учебно заведение. Каракачанов подчерта, че благодарение на множеството си инициативи, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ за пореден път доказва, че е еталон за висше учебно заведение не само у нас, но и в световен мащаб. Министърът на отбраната преряза лентата на новооткрития учебно-спортен комплекс, като изрази увереност, че съоръжението дава възможност за по-добра подготовка на военните.