Преглед на основните теми във варненския печат

Снимка: pixabay.com

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта, четем в днешния брой на в. „Черно море“. Тя ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Средната възраст на населението в България е сред най-високите не само в ЕС, но и в света, показват данни, цитирани в доклад към Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012-2030 г.), приет от Министерския съвет, пише още в. „Черно море“. Тя нараства от 40,4 г. през 2001 г. до 43,8 г. в края на 2018 г. През 2018 г. в резултат на отрицателния естествен прираст населението на страната е намаляло с 46 329 души. Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2016 – 2018 г., е 74,8 г. и спрямо предходния период (2015 – 2017 г.) остава непроменена. Средната продължителност на живота при мъжете е 71,4 г., докато при жените е със 7 г. по-висока – 78,4 г. Средната продължителност на предстоящия живот е с 2,9 г. по-висока в градовете (75,7 г.), отколкото в селата (72,8 г.).

13 излезли от употреба автомобили и изоставени по варненските улици ще бъдат премахнати, съобщиха от „Общински паркинги и синя зона“. На колите са поставени стикери в 14-дневен срок да бъдат преместени в частен имот. В случай, че това не бъде сторено, возилата ще бъдат репатрирани от „паяк“ до паркинга под Аспаруховия мост. Там могат да останат 3 месеца. През това време собствениците им могат да си ги вземат обратно срещу заплащане на разходите по преместване между 22 и 27 лв. Ако 3-месечният срок изтече и автомобилите не бъдат потърсени, те ще бъдат предадени за разкомплектоване от лицензиран оператор.
Возилата се намират на ул. „Неофит Бозвели“/“Доспат“, „Лайош Кошут“, „Найчо Цанов“, „Ангел Кънчев“, „Кирил и Методий“, „Железни врата“/“Арх. Мирчев“, „Акад. Методи Попов“, „Георги Живков“, „Моряшка“/“К. Пейчинович“, „Свобода“ и „Иван Страцимир“.