Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Безапелационна победа на Даниел Панов и ГЕРБ“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. Кандидатът на ПП ГЕРБ Даниел Панов спечели безапелационно третия си мандат като кмет на община Велико Търново още на първия тур на местните избори. За него, според предварителните данни, са гласували между 57% и 62% от избирателите, упражнили правото си на вот. Основният му опонент – народният представител Весела Лечева, издигната от местната коалиция „БСП за България“, АБВ и „Движение 21“, по данни на екзитполовете е получила между 26% и 21%. Според социолозите третата позиция е за новото лице в политиката в региона адвокат Калоян Янков от „Демократична България“, който получава 7,5%. Четвърти с резултат между 4,9 и 6,3% е народният представител от ВМРО-БНД доц. Милен Михов. 43,5% от гласоподавателите в община Велико Търново са гласували за листата за кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ. Коалиция „БСП за България“, АБВ и „Движение 21“ е събрала 21,2% от гласовете на избирателите, ВМРО-БНД е с 8,6%, „Демократична България“ – 7,1%, БДО – 5%, ДПС – 3,3%, а Алтернатива на гражданите – 2,9%.

„В Ново село Христо Христов се състезава сам със себе си“ е друго заглавие от страниците на вестника. Ново село е единственото село в община Велико Търново, което има само един кандидат за кмет. На поредните избори Христо Христов се състезава сам със себе си. „Това не означава, че съм спечелил изборите, преди да е минал изборният ден, защото в бюлетината, освен моето име, има квадратче срещу което е написано – „Не подкрепям никого“. Така съществува реална възможност да се явя на балотаж сам със себе си“, обяснява Христов.

„Отборите на НВУ „Васил Левски“ станаха шампиони по футбол за мъже и жени“ четем на спортната страница на вестника.

„Със света литургия и курбан за здраве търновци честваха Димитровден“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. „Днес е ден, който изпълва със силни чувства на гордост и достойнство. Така трябва да е за всеки, чийто живот е свързан с историчската и духовна столица на България – Велико Търново. Преди 834 г. тук, в тази свята за целия български народ църква, се случва едно от най-паметните и славни събития в нашата история. Братята Петър и Асен се изправят срещу една велика сила – Византийската империя. Повели българския народ срещу чуждата власт, те успяват. Страшната империя е сломена. Българското царство е възстановено. Въстанието през 1185 г. е много повече от един локален бунт“, каза в словото си изпълняващият длъжността кмет на Велико Търново Снежана Данева-Иванова. Тя припомни, че краят на византийското робство бележи възраждането на България и съвсем резонно за столица е обявен Търновград.

„Номинираха за Будител на годината млад мъж, който възстанови физкултурния салон в Караисен“ е водеща тема и в този ежедневник. 35-годишният Пламен Иванчев, който възроди занемарения физкултурен салон в училището в Караисен, е сред 16-те финалисти в кампанията „Будител на годината – 2019”. Номинацията му, която идва от журналистически екип, е одобрена от жури в състав – проф. Огнян Герджиков, д-р Милен Врабевски, проф. Пламен Павлов, Добрина Чешмеджиева, Кирил Калев, Елеонора Гаджева, Снежана Йовева-Димитрова и Ива Дойчинова. Пламен Иванчев се съревновава със създателите на първата денонощна библиотека в София, с д-р Шеип Панев, който преглежда безплатно хора в Северозападна България, Никола Рахнев – засадил един милион фиданки у нас, и други. Физкултурният салон отваря врати за посетители на 14 юли 2018 година и бързо става любимо място за децата и младежите в Караисен. В помещението започват да се провеждат тенис турнири, тренировки по капоейра и спортни танци. В него идват и тийнейджъри, които провеждат сбирки,ь посветени на философията и историята.Пламен създава и екопътека с виртуална карта със забележителностите в Караисен и околността с цел да привлече повече туристи.

„Младите надежди на „Етър ВТ“ с важни победи“ четем на спортната страница на вестника.