Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Над 60 зрелостници от В. Търново станаха студенти в чужбина“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. Над 60 абитуриенти, които тази година завършиха училищата във В. Търново, са избрали да станат студенти в елитни университети в чужбина. Зад граница избират да следват най-вече възпитаниците на Езиковата гимназия и на ПМГ „Васил Друмев“. 24 от зрелостниците на ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ са приетите във висши учебни заведения извън България. Осем от тях са във Великобритания, 7 в Германия, четирима са в Испания и трима в Холандия.
„Окръжният съд постанови арест за търговия с изборни гласове“ е друго заглавие от страниците на вестника. Окръжният съд във Велико Търново разгледа наложените от Районния съд в Горна Оряховица мерки за неотклонение на двама търговци на гласове, които бяха арестувани на 1 ноември. Те бяха оспорвани от Районната прокуратура в железничарския град. Миналия понеделник Районният съд в Горна Оряховица пусна от ареста търговците на гласове, двама срещу парични гаранции, а един срещу подписка. 38-годишният Тодор Тодоров от Първомайци беше освободен от килията срещу 800 лева гаранция, Мустафа Мустафов-Маджара на 65 години от Петко Каравелово срещу 1500 лева, а техният съучастник Абдула срещу подписка. Окръжният съд отмени паричната гаранция за Тодоров и му наложи постоянен арест.
„Три купи за шахматистите на ШК „Етър“ в Троян“ четем на спортната страница на вестника.
„Без увеличение на данъците във Велико Търново, дефицит от 1,8 млн. лв. за такса смет и зимно почистване“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Данъците на великотърновци няма да бъдат увеличавани и остават същите за още година, съобщи зам.-кметът по финансовите въпроси Снежана Данева-Иванова. Местната хазна обаче има да преодолява дефицит от около 1,8 млн. лв. от такса смет, почистване на улици и зелени площи, както и зимно почистване, за които от бюджета повече се харчи, отколкото да се събират приходи. Данъците за автомобилите и тези за недвижимите имоти остават непроменени. Зам.-кметът на община Велико Търново подчерта, че ставките са едни и същи от 2010 г., независимо че минималната заплата, цените на услугите и консумативите са се повишили неколкократно.
„Арестуваните лихвари от Павликени – Мазния, Бучката и Рудито, са били заподозрени дори за убийство“ е друга тема в ежедневника. Арестуваните лихвари от Павликени са Трифон Маринов – Туньо Мазния, Николай Борисов – Бучката, и Радослав Христов – Рудито, които са арендатори на земя в околните села. В неделя спецсъдът остави Мазния, Бучката и Рудито в ареста. В домовете им разследващите са намерили над 1800 юбилейни монети и злато за 1 млн. лв. Те са препирали парите от лихварство през купуване на монети. И тримата са криминално проявени за кражби, грабежи, изнудване и документни престъпления, а двама от тях са осъждани. По време на акцията на антимафиотите на 8 ноември от жилища на бандата бяха иззети тефтери с над 20 имена на длъжници, които са посочени само по прякори и малко име. Според Спецпрокуратурата бандата за лихварство е действала от пет години, и то в цялата страна, но се е ръководела конспиративно от Павликени. Едва преди няколко месеца някои потърпевши се осмелили да се жалват и по случая е било образувано досъдебно производство. Четете повече в страниците на вестника.
„Хандбалистките отстъпиха на шампионките от Габрово след почивката“ четем на спортната страница на вестника.