Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Свинското с най-високи цени от 10 години насам“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. Свинското месо достигна рекордно високи цени през последните месеци в търговската мрежа. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници килограмът скочи между 8 и 9 лв. на едро. На дребно цените са по-високи, за кило месо от бут се продава за 9 лв., а каймата е 8 лв./кг. По-скъпи са и колбасите и деликатесите. Според Комисията по стокови борси и тържища това са най-високите цени на свинското през последните 10 години, а стойността му тепърва предстои да се покачва.

„Младен Маринов: “България е готова да окаже незабавна помощ на Албания” е друга тема в ежедневника. България е готова да окаже незабавна помощ при спасителните дейности след земетресението в Албания. Това съобщи в Елена министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той уточни, че разпореждането е на премиера Бойко Борисов.
Маринов е разговарял с министъра на вътрешните работи на Албания и е заявил готовност при нужда от албанска страна да бъдат изпратени екипи за търсене и спасяване на хора, следови кучета, техника и медицински екипи. С организацията е натоварен главен комисар Николай Николов. Министърът посочи, че към момента няма информация за пострадали българи в района на земетресението в Албания. Младен Маринов коментира и случая с нападнатото във влак момиче. По думите му трябва да се направи анализ и ресурсът да се насочи там, където е необходим. „Важно е да се обезпечат и жп гарите, където струпването на хора е по-голямо. Трябва да се търси и ефективността на техническите средства за охрана и видеонаблюдение“, категоричен е министърът.

„Ботев“ излъга „Етър“ под проливния дъжд“ четем на спортната страница на вестника.

„Върнаха към живота мъж след два часа в клинична смърт“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Медицинско чудо сътвори екип на Спешния център в Горна Оряховица начело с младия лекар Мирослав Йорданов. Дежурните специалисти успяха да спасят живота на 50-годишен мъж от село Янтра, който получил масивен инфаркт. Пациентът е докаран в амбулаторията без сърдечна и дихателна дейност. Приложили му моментална реанимация в продължение на един час. Усилията на екипа били увенчани с успех и дишането и пулсът се възстановили, дори човекът дошъл в съзнание. Потърсили съдействието на Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица и след като мъжът бил пренесен в линейката, отново изпаднал в клинична смърт. Д-р Йорданов направил всичко възможно пациентът отново да се върне към живота и в крайна сметка той постъпва жив в частното лечебно заведение. Случаят е от края на миналата седмица. 50-годишният мъж е докаран с линейка до Спешния център в Горна Оряховица, след като близките му подали сигнал на телефон 112.

„Търновка отвори домашна детска градина в малко френско градче“ е друга тема в ежедневника. Своя детска градина откри във френския град Колмар търновката Стефка Василева и вече няколко месеца тя работи там като Assistante maternelle. Буквалният превод на тази професия, която у нас не съществува, е „асистент на майката“. За нея Стефка се е подготвяла няколко месеца и е трябвало да премине през обучение, изпити, регистрация, да намери родителите, които ще й се доверят и ще й поверят децата си. „Когато за първи път чух за тази професия, ми се стори, че е нещо като да бъда детегледачка, но после разбрах, че двете занимания си приличат само по това, че ще се грижа за деца. Поразрових се за повече подробности и идеята да бъда assistante maternelle много ми допадна. Аз все пак това съм учила – да работя с деца. Това и правих допреди около година в Страсбург, където работих като аниматор. Но в един момент ми се прииска животът ми да се успокои и да намаля темпото“, разказва Стефка, която от пет години живее в Страсбург. Повече може да откриете на страниците на вестника.

„Мирослав Ангелов е най-бърз и на „Рали спринт Бургас“ четем на спортната страница на вестника.