Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Въвеждат доброволна казарма“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Очаква се догодина да бъде въведена доброволната казарма. Обучението ще е с различна продължителност – 3, 6 или 9 месеца, а след това тези, които са преминали през него, да бъдат зачислявани за резерва. За издръжка на военните бази в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лв. Това съобщи във В. Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той се включи в празника на НВУ „Васил Левски“, след което уважи и заключителното събитие от кампанията „Бъди войник“, реализирана от МО.

„По заплати област В. Търново се нареди до Ямбол и Добрич” е друга тема в ежедневника. 990 лв. е средната брутна месечна работна заплата за септември във Великотърновска област, отчитат от Териториалното статистическо бюро. През юли средното възнаграждение е било 971 лв. Данните показват, че през третото тримесечие на годината средната месечна работна заплата в областта е 974 лв. и е с 15 лв. по-ниска спрямо предходното, както и с 275 лв. по-ниска от средната за страната от 1249 лв. Това нарежда областта на 15-то място в сравнение с останалите региони у нас, редом до Ямбол и Добрич. Преди област Велико Търново се нареждат дори Търговище, Ловеч и Шумен.

„Етър“ обяви санкциите за скандала, „виолетовите“ приемат днес „Славия“ четем на спортната страница на вестника.

„Момче с аутизъм от старата столица твори съвършени миниатюрни скулптури“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Дали Бог е дал, или взел повече на Велимир Гошев от Велико Търново, е трудно да се каже. 20-годишният младеж е изумителен творец на скулптури и маски, надарен с таланта да рисува реалистично всичко, което му хрумне, и да създава свои авторски анимационни герои. Той обаче страда от аутизъм и това е огромна пречка да получи шанс от работодатели. Велимир посещава от 5 години Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“ във Велико Търново, където получава подкрепата на целия колектив и твори на воля всеки ден. Социалните работници не спират да го насърчават в хобито му и твърдо са решени да открият много по-широко поле за изява на дарбите му. Повече за Велимир и неговата съдба четете на страниците на вестника.

„Министърът на отбраната дойде за празника на Националния военен университет“ е тема и в този ежедневник. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов дойде вчера във Велико Търново, за да участва в празника на Националния военен университет „Васил Левски“. Военното училище чества 141 години от създаването на първото военно училище в България. Празникът започна със служба на Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий в православния храм „Свети Седмочисленици”. След това на ритуалния плац с почетен караул беше посрещнат министърът на отбраната. На тържеството присъства и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Двамата заедно с началника на Военния университет полк. Иван Маламов поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски и Паметника на възпитаниците. Тържеството продължи в Дома на културата, където началникът на университета полк. Иван Маламов поздрави курсантите и всички гости и връчи награди на най-добрите момичета и момчета, постигнали успехи в обучението си.

„Състезател на „Локомотив“ премина в елитен белгийски клуб“ четем на спортната страница на вестника.