Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Правят подземен паркинг под цирковата площадка“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Главната улица „Васил Левски“ може да бъде обособена като пешеходна зона, а основните пътни артерии бул. „България“ и ул. „Никола Габровски“ да станат еднопосочни. Това е една от идеите на проектантите, залегнала в предварителния проект за новия генерален план за организация на движението във Велико Търново. По този начин автомобилното движение в центъра ще се подобри, тъй като колите, идващи от Стария град, на кръстовището при пощата ще имат право само на ляв завой, а отиващите към старата част – само на десен завой. Повече четете в страниците на вестника.

„Близки на убития Алекс протестираха пред съда във Велико Търново” е друга тема в ежедневника. Роднини, колеги и приятели на убития Алекс от Бяла протестираха пред Апелативния съд във Велико Търново с искане за справедлива присъда. Първоначално нападателят Валентин Маринов получи 20 години затвор. На втора инстанция обаче присъдата беше намалена на 3 години лишаване от свобода. Роднините на 18-годишния Алекс определят решението като “скандално”. Случаят е от преди 2 години. Тогава, пред дискотека в града, група мъже поискали цигара от 18-годишния Алекс Алексиев. Той им отговорил, че не пуши. Завързала се разправия, след което момчето е нападнато. Два дни по-късно то издъхна в русенската болница.

„Антъни Иванов стана седми в Европа“ четем на спортната страница на вестника.

„Мъж, израснал в търновския Дом за деца „Пеньо и Мария Велкови”, създаде успешен бизнес в Англия“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. От шест години търновецът Стефан Николов, който е кръгъл сирак, се радва на свой проспериращ бизнес в Лондон. 40-годишният мъж управлява фирма за почистване и преместване на мебели, електроуреди и покъщнина. Услугите изпълнява съвместно с още 17 души, като за целта купил четири буса. Казва, че работата е тежка, защото се изисква сила за пренасяне на товари, и отговорна, защото лондончани държат поетите ангажименти да се случват експресно бързо. Най-голямата гордост на търновеца е фактът, че бизнесът му дава хляб на три момчета, които също като него са израснали в дом за деца. 40-годишният мъж не обича да се връща в спомените от детството си. Обобщава този период като кошмар, а не като ад, защото вярва, че след края на живота има определено място, на което е отредено всеки да попадне според заслугите си приживе, а той не можел да намери причини да бъде наказан да порасне в пъкъла. Повече за историята му и за това как е успял в чужбина може да намерите на страниците на вестника.

„613 стават платените места за паркиране във Велико Търново, отпадат бонусите за живущите и обхватът на синята зона“ е друга тема в ежедневника. „Отпадат планираните преференциални цени за спиране пред домовете във Велико Търново, както и вариантът за платени зони по ул. „Мармарлийска“, около „Искра“ и ул. „Бачо Киро““, каза шефът на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“ Иван Ламбов. Той е внесъл нов вариант на бизнес програмата си, която не бе приета преди изборите, за да не се „подразни“ електоратът. „Предвиждахме много нововъведения, включително преференциални цени за ученици, студенти и живущи, които щяха да спират пред домовете си, но от БСП решиха да пречат и затова се отказваме“, обобщи Ламбов. Стратегията за паркирането на територията на Велико Търново ще се разглежда на последната за годината сесия на Общинския съвет, а основните моменти от нея вече се дискутират по комисии.

„Треньор, работил в „Литекс“, ЦСКА и „Лудогорец“, ще води „Етър ВТ“ четем на спортната страница на вестника.