Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Китайски инженери тестват ново оборудване в „Момина крепост“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Ново оборудване за производство на спринцовки ще заработи в следващите седмици в „Момина крепост“ АД във Велико Търново. Технологичните линии обхващат целия производствен процес и са проектирани в Китай от фирма, която е водеща в тази област. В момента в предприятието гостуват инженери от китайската компания, ръководени от Белла Ченг. Осемте инженери работят съвместно с търновските си колеги по внедряването и тестването на новите линии. С пускането им в експлоатация се очаква производството да се увеличи няколко пъти.

„Корнелия Нинова дойде за 100-годишнината на структурата на БСП в Полски Тръмбеш” е друга тема в ежедневника. БСП изключително много се гордее със своята партийна организация в Полски Тръмбеш. Това заяви лидерът на червените Корнелия Нинова, която пристигна в града за честването, с което местната структурата на партията отбеляза своята 100-годишнина. “Социалистите тук са едни от най-силните, единни и сплотени в цялата страна. Винаги постигат отлични резултати на изборите, нека продължават в същия дух”, посочи Нинова. В Полски Тръмбеш тя заяви, че 27-те народни представители, които гласуваха за избора на Сотир Цацаров като председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) ще трябва да поемат своята отговорност за действията си. Нинова ги призова да излязат и да обяснят защо са гласували по този начин. Тя съобщи, че в правилника на групата няма разписани партийни наказания за такъв тип гласуване.

„Етър“ иска да завърши победно в дебюта на новия наставник“ четем на спортната страница на вестника.

„Радо Мерцедеса, Малкото Кубиче и още деветима източили 12 млн. лв. ДДС чрез фирми бушони“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Мегадело с 11 подсъдими за източване на над 12 млн. лв. ДДС се гледа в Спецсъда. То е по обвинителен акт от 600 страници на Окръжна прокуратура във Велико Търново, по него се разпитват 400 свидетели и съдържа 1000 тома документи. Когато материалите са превозвани от следствието в старата столица за София, се е наложило да бъдат ползвани два буса, си спомнят запознати. Този случай е един от най-трудните и обемни и всички работещи по него се надяват да се стигне до осъдителни присъди за участниците в схемата, която прилича на сюжет от мафиотски екшън филм. Четете повече в страниците на вестника.

„250 хил. лв. дава Велико Търново за четири светофара и 22 електронни табла по спирките, захранвани от слънцето“ е друга тема в ежедневника. До последният петък на годината Община Велико Търново събира оферти от кандидати да доставят и монтират четири нови светофара на различни точки в града и 22 електронни табели за автобусните спирки, които да се захранват със слънчева енергия. Вече е обявена обществена поръчка, а средствата идват по Оперативна програма „Региони в растеж“, а самото монтиране трябва да стане до пролетта. Табелите ще се захранват изцяло с енергия от светлината. Предвидено е да консумират по около 100 вата на час. Специален акумулатор пък ще събира излишъка, за да могат таблата да функционират и нощем. Информационните табели ще използват мобилен пренос на данни, ще разполагат със звукова сигнализация, ще предоставят информация за точен час, маршрутните линии, времето за пристигане и т.н., което ще улесни много пътуващите. Ангажиментът за подобни информационни устройства бе поет от концесионера, поставил спирките още в управлението на предишния кмет д-р Румен Рашев, но това условие по договора така и не бе изпълнено досега.

„Трима действащи спортисти с шанс да бъдат отново №1 на Велико Търново“ четем на спортната страница на вестника.