Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Презастрояването на „Картала“ е бомба със закъснител“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Презастрояването на кв. „Картала“ може да се окаже бомба със закъснител и да доведе до голям хаос заради увеличаващия се брой автомобили на новодомците. За това алармираха великотърновци по време на общественото обсъждане на новия генерален план за движение в Ритуалната зала на Община Велико Търново. „През 80-те години на „Картала“ имаше само 100 коли, а сега само на площада, където е автобусната спирка, са толкова. Там трябваше да има фонтани и да се разхождат майки с деца“, заяви един от присъстващите граждани. Според него след завършване на новите блокове „Картала“ ще стане най-населеният квартал, а изходът от него е само по „Беляковско шосе“.

„Очаква ни по-скъпа вода от 1 януари” е друга тема в ежедневника. 2,53 лв. с ДДС ще струва кубик вода за битовите абонати във Великотърновска област от догодина. Новата цена е заложена в бизнес плана на ВиК „Йовковци“ до 2021 г., одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране. Актуализацията на цената на водата за региона и останалите ВиК дружества бяха разгледани на вчерашното заседание на регулатора. Крайната цена за ВиК „Йовковци“ включва три компонента – за кубик вода, за отвеждане на отпадъчни води и за пречиствне.

„Иван Георгиев бе избран за Спортист №1 на Павликени“ четем на спортната страница на вестника.

„Първо обсъждане на новата организация на движение във Велико Търново“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Всевъзможни идеи, аргументирани предложения и даже утопични концепции за цялостната организация на движението във Велико Търново събра първото голямо обсъждане на новия генерален план за трафика в града. За него общината плаща 42 000 лв. В момента той се прави, а обществените дискусии са важен елемент от работата на самите разработчици.

„Проект на търновци „Заедно срещу наркотиците“ обра овации в Хелзинки“ е друга тема в ежедневника. Единственият одобрен проект на България за битка срещу дрогата „Заедно срещу наркотиците“ обра овации на представянето в Хелзинки. Той бе изработен от Областната полиция, Община Велико Търново и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“. Съвместната разработка бе презентирана в зала „Финландия“ в Хелзинки от директора на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов и партньорите от Общината Павел Христов и Ивана Стоянова. В надпреварата са участвали десетки страни от целия свят, а битката бе за премия от 10 000 евро за първото място. Тя е спечелена от Дания, втори са Швеция, трети Германия.

„Бойните спортове с най-много номинации за Спортист на годината на Община Горна Оряховица“ четем на спортната страница на вестника.