Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Напролет започва ремонтът на рушащия се каменен мост“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Каменният мост „Цар Борис III“ край църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново продължава да се руши. Хората от квартал „Асенов“ са притеснени, че пукнатините по съоръжението стават все по-големи и опасни. На три места има откъртени парчета и липсващи части от каменните перила. Последният случай е от Коледа, когато мостът осъмва с още една откъртена масивна част в единия край, а няколко парчета от камъка са паднали в двора на църквата. „Категорично няма опасност за преминаващите автомобили и граждани, тъй като няма отворени фуги или нацепвания, които да компрометират мостовото съоръжение“, увери инж. Венцислав Ангелов, директор на ОПУ-Велико Търново.

„Автобусните превозвачи в региона подкрепят националния протест” е друга тема в ежедневника. Автобусните превозвачи от Велико Търново и региона подкрепят националния протест на колегите си, който ще се проведе на 13 януари – понеделник. Причина за недоволството им е новата тол система, която трябва да замени винетките до началото на март, и проблемите в бранша, свързани с нелегалния превоз на пътници. Очаква се в протеста да се включат товарни превозвачи, затваряйки първокласни и второкласни пътища във всички области на страната. Превозвачите от региона настояват за по-ниски тарифи вместо предлаганите от държавата 36 стотинки на километър.

„Етър“ без промени в ръководството, взима Тони Иванов от ЦСКА-1948“ четем на спортната страница на вестника.

„Села остават откъснати от света заради криза с автобусните превози“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“. Част от община Павликени и няколко големи населени места в община Полски Тръмбеш и Свищов остават без автобусен транспорт, тъй като договорите на досегашния превозвач са изтекли, а все още няма определен нов. По закон поръчката трябва да бъде подготвена от Община Велико Търново, където са започнали пряко договаряне с четири транспортни фирми, като крайният срок за това е 17 януари. Даже и след тази дата обаче не е сигурно дали проблемът ще бъде решен, а междувременно десетки учители, служители и работници, както и административни специалисти, се чудят как ще стигнат до работните си места и правят сложни схеми и организации, за да се придвижват. От великотърновското кметство търсят изпълнител по дестинацията Велико Търново – Павликени с начален час на тръгване от В. Търново 7:30 и 15:00 ч. и Велико Търново – Полски Тръмбеш с час на тръгване 7:00 и 13:00 часа. Обслужване се търси и за линии Велико Търново – Свищов с начален час на тръгване от В. Търново 6:30 часа и Велико Търново – Свищов с начален час на тръгване 7:30 и 15:00 часа, както и за пътуванията от старата столица до Пловдив.

„Шофьор от Дебелец заложи 40 ст., с които спечели 412 577 лв.“ е друга тема в ежедневника. Шофьор от Дебелец спечели джакпота на онлайн казино в размер на 412 577 лв. При това мъжът заложил само 40 стотинки при шанс от почти едно на милиард и спечелил. Късметлията е Стоян Стоянов. Късметът го спохожда още в първия ден на Новата година. Негови близки споделят, че парите вече са преведени по сметката му. Стоян е тих и скромен мъж, който до неотдавна е работил като таксиметров шофьор. Впоследствие започнал работа и като тираджия, но решил да се прибере в България. По принцип не бил хазартен тип, но за Новата 2020 г. решава да опита късмета си и грабва джакпота. Неотдавна великотърновка и горнооряховка пък спечелиха по 200 хил. лв. от националната лотария.

„Настоящото ръководство на „виолетовите“ остана, ще избират ново на Общо събрание до 28 февруари“ четем на спортната страница на вестника.