Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Мръсен въздух трови жителите на Велико Търново и Горна Оряховица“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Сериозни превишения на нормите на замърсяване на въздуха с фини прахови частици са регистрирани през последните дни във Велико Търново и Горна Оряховица. Това показват данните от сайта AireTube, който е част от проекта „Luftdaten“, събиращ информация за качеството на атмосферния въздух чрез сензори, инсталирани и поддържани от доброволци. Горна Оряховица продължава да е сред градовете с най-мръсен въздух у нас, като последните дни от миналата седмица са отчетени сериозни стойности на запрашеност.

„От 15 януари приемат заявления за подмяна на печките на твърдо гориво” е друга тема в ежедневника. От 15 януари започва приемът на документи за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво – дърва и въглища, във В. Търново. Смяната им е по пилотна схема на интегрирания проект на шест общини – Столична община, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана, който предвижда преход към алтернативни форми на отопление на домакинствата. Заявленията ще се приемат в Информационния център на Общината всеки работен ден от 10,00 до 14,00 ч., а крайният срок е до 16 март включително. За старата столица се предвижда да бъдат подменени отоплителните уреди на 548 домакинства. Изпълнението ще е в две последователни фази – пилотна и основна.
В първата ще бъдат обхванати общо 70 домакинства, а в последващата основна фаза ще се подменят отоплителните уреди на още 478 домакинства. Финансирането е осигурено по програма Life+ на Европейската комисия.

„Отиде си още един шампион от „Етър“ – Цветомир Първанов“ четем на спортната страница на вестника.

„Фондация „Васил Левски”: Денят на Априлското въстание да стане официален празник“ е водещо заглавие в другия областен ежедневник „Борба“.  Денят на Априлското въстание – 20 април да стане национален празник е идеята на фондация „Васил Левски“, чийто председател е проф. Пламен Павлов, преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Предложението е изпратено до президента на България, премиера и председателя на Народното събрание. „Кръвта, пролята от достойните ни предци през април 1876 г. в името на една благородна и справедлива кауза, предизвиква безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост. Съзнанието на подвига на априлци мотивира българското общество и институции всяка година да отбелязваме по достойнство това епохално събитие от многовековната ни история. Същевременно, трябва да се признае, въпросът за датата на отбелязването на Априлската епопея си остава „висящ“, се казва в писмото, подписано от проф. Павлов, който е почетен гражданин на Велико Търново.

„Гръмката акция в КАТ може да се окаже много шум за нищо заради пропуски в наредба?“ е друга тема в ежедневника. Шумната акция на „Вътрешна сигурност“ в търновския КАТ, придружена с арести, може да се окаже много шум за нищо заради пропуски в Наредбата за регистрации на МВР, научи „Борба”. Задържаният с полицейска мярка началник на отдел „Регистрации” в КАТ Пламен Демирев е на работа, никой не е искал неговото отстраняване, а образуваното дисциплинарно производство по случая на ОД на МВР е срещу неизвестен извършител. По време на операцията са били задържани и шофьори на камиони двойници, които са в чужбина, но се е искала тяхната регистрация в КАТ, но те също са освободени след разпит в полицията. До момента повдигнати обвинения няма. Една от причините операцията да се окаже ялова били пропуски в Наредбата за регистрация на возила от чужбина на МВР, според която не се проверявали номера на рама и двигателя. Тепърва обаче въпросният законов норматив е щял да бъде тълкуван от извършилите операцията от „Вътрешна сигурност” на МВР, за която във В. Търново дойде лично началникът Стефан Банков, който участва в първия брифинг за годината на 3 януари.

„28 отбора стартират в зимния турнир по футбол в ДКС „В. Левски“, тази вечер са първите четири мача“ четем на спортната страница на вестника.