Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Учениците са в грипна ваканция, връщат се в клас на 10 февруари“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Грипна ваканция е обявена в цялата Великотърновска област заради сериозния ръст на болните. На територията на областта заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания непрекъснато се увеличава. В сравнение с периода 17.01 – 24.01.2020 г. заболяемостта е нараснала от 197 на 10 000 души население на 224,70 на 10 000 души само за седмица. Най-висока е във възрастовите групи 0 – 4 г., 5 – 14 г. и 15 – 29 г. Много високото ниво на заболяемост от ОРЗ и грип сред населението в областта се потвърждава и от вирусологично доказана циркулация на грипни вируси. Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция и във връзка с решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и ОРЗ от днес, с цел ограничаване разпространението на заразата, е предложено прекратяване на учебните занятия в училищата на територията на всички общини от 29 януари до 7 февруари включително.

„Недоволни готвят мирен протест заради опасен път” е друга тема в ежедневника. Жители на Велико Търново и няколко населени места започнаха протестна подписка с искане за спешни мерки за обезопасяване на Присовските завои, където често стават катастрофи. Досега в нея са се включили близо 1000 души, а до края на седмицата се очаква да станат около 2000. Подписи се събират в заведения и хранителни магазини в областния град, както и в Килифарево, Дебелец, Присово, Пчелище, Церова кория и др. След приключването й е планиран мирен протест с искане за незабавни действия от страна на институциите.

„82 състезатели събра силният шахматен турнир за купа „Лясковец“ четем на спортната страница на вестника.

„100 коли и три автобуса с протестиращи ресторантьори от региона тръгват за парламента“ е водещо заглавие и в другия областен ежедневник „Борба“. Над 300 заведения от цялата Великотърновска област са се включили в протеста „Жълтите жилетки“, организиран от Регионалната структура на БХРА. Собствениците им и работещите в тях посрещат клиенти, облечени в тях, а на видни места са окачили информация за стачката, която засега е символична, и исканията си, информира регионалният шеф на браншовата организация Петър Стефанов. Три автобуса и над 100 коли от Великотърновска и Габровска област пък тръгват в сряда сутринта за София, където по обяд пред парламента е организиран национален протест. „Потърсиха ни колеги и от Габрово, които нямат изявена структура и затова се присъединяват към нас. В съседна Румъния преди две години е имало подобен проблем и тяхното правителство, без да се стига до стачки, е съобразило политиката си с европейското законодателство и практики и са намалили ДДС за храните на 9 на сто, а от миналата и на 5%“, коментира Стефанов. Той е категоричен, че у нас също трябва да се въведат диференцирани ставки за основните храни, така както е в цялата европейска практика.

„Осъден до живот продал имоти от затвора, за да не плаща 380 000 лв. кръвнина, съдът развали сделката“ е друга тема в ежедневника. Съдът окончателно развали две имотни сделки на осъдения до живот Петко Стрелеца, направени от затвора. Така бащата на убития от него командос, който също се казва Емил Шарков, получава една четвърт от къщата в Лясковец и над 80 дка ниви в землището на село Градище, община Левски, информира за „Борба“ адвокат Ирена Стасинопулу, защитник на интересите на Шарков-старши. Двете решения са влезли в сила, защото не са обжалвани след развалянето на сделките от районните съдилища в Горна Оряховица и Левски. В жилището в Лясковец живее майката на осъдения стрелец – Стефанка, но една четвърт от апартамента вече е обявен за продан от съдебен изпълнител.

„Кольо Станев остава в Турция, ще играе за националния отбор на България до 19 години“ четем на спортната страница на вестника.