Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Над 150 души от областта участваха в протестите за намаляване на ДДС на храните“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. Над 150 души от В. Търново и региона се включиха в националния протест на туристическия бранш, който се състоя пред Народното събрание. Въпреки постигнатото споразумение на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във вторник вечерта след среща с финансовия министър Владислав Горанов, който обеща отлагане на наредба Н-18 с шест месеца, от бранша не се отказаха от намеренията си да протестират … Как преминаха мирните дейности, дали протестиращите бяха чути и какво следва, прочетете на страниците на изданието.

„Риболовци поискаха засилен контрол срещу бракониерите“, пише още вестникът. Засилен контрол по поречието на река Янтра и язовирите в областта поискаха риболовци от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури“ по време на работна среща във В. Търново. В нея участваха представители на Българската асоциация на риболовните спортове (БАРС_, доц. Галин Николов – изпълнителен директор на ИАРА, и зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева … Как премина срещата, какво още бе обсъдено и какво още поискаха любителите риболовци, можете да научите от вестника.

„Шофьор блъсна жена на пешеходна пътека и избяга“ е новина от криминалната хроника.
На страница пета са поместени „любопитни факти“, които разказват, че „кражби на вода, аварии, ремонти и ВиК служба имало още по Римско време“. „Отново титла за СК „Илия Павлов“ е заглавие от спортните страници.

„Училища и университети от Нигерия и Южна Африка искат да работят с наша платформа за обучение по програмиране, математика и физика“ е заглавие от другия областен ежедневник „Борба“. Грипната вълна продължава да набира скорост в областта. Представители на училища и университети от Нигерия и Южна Африка искат да работят с платформата за обучение по програмиране, математика и физика „Тинузавър“ на двамата великотърновци Невен Боянов и Ивайло Иванов. Миналия ден те се завърнаха след първото си много успешно представяне в Международното изложение за технологии в образованието Bett Show 2020 в Лондон … Как е преминал форума, кой още е проявил интерес към платформата и повече за нея, прочетете на страниците на вестника.

„Скача цената на риболовните билети, ще има повече средства за зарибяване“ е друга новина от днес. Водата в язовир „Александър Стамболийски“ е под 50 процента. Причината за отлива са трите веца, които произвеждат енергия от водоема. За това алармира директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. Галин Николо, който вчера присъства на Националната среща на Българската асоциация на риболовните спортове във Велико Търново … Как премина форума, кой още се включи в него и какви решения бяха взети, прочетете във вестника.

В днешното издание има материал и за мерките, който се взимат във Великотърновска област срещу чумата по птиците.
„Спипаха 70-годишен топ бракониер със 100 метра мрежа на язовир „Александър Стамболийски“ е новина от криминалната хроника. „Шахматните надежди на „Етър“ премериха сили на стадион „Иайло“ е заглавие от спортните страници.