Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Велоалеи и пешеходна зона в центъра предвижда генералният план за движение“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Изграждане на велоалеи, обособяване на пешеходна зона и въвеждане на еднопосочно движение по бул. „България“ и ул. Никола Габровски“ са само част от идеите в новия генерален план за движение във Велико Търново. Предварителният проект е внесен за разглеждане от Експертния съвет по транспорта в Общината. След обсъждането му ще бъде върнат за евентуални корекции на изпълнителите от Института по транспортно строителство и инфраструктура към Университета за архитектура, строителство и геодезия.

„С 1,5 милиона лева обновяват най-стария парк в Горна Оряховица” е друга тема в ежедневника. С 1,5 млн. ще бъде ремонтиран един от емблематичните паркове в Горна Оряховица. Средствата за обновяване на Градската градина са по проект на общината, одобрен за финансиране по ОП „Региони в растеж“. Парк „Градска градина“ е разположен на площ от 30 дка и от създаването му не са правени съществени промени, а по-голяма част от алеите се нуждаят от ремонт.

„Епъл“ (Джулюница) спечели зимния турнир по футбол в ДКС „В. Левски“ четем на спортната страница на вестника.

„Край на грипа, но ни връхлита варицела“ е водещо заглавие и в другия областен ежедневник „Борба“. Мерките, взети по време на грипната епидемия в областта през изминалите две седмици, доведоха до драстични снижаване на болните. От 224,70 заразени на 10 000 души население на 24 януари към 7 февруари броят на инфектираните е 82,63 на 10 000 души. В резултат на това със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева се отменя грипната епидемия от понеделник. Възстановяват се плановите операции, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, женските и детските консултации. В първия работен ден на седмицата малчуганите отново ще влязат в час и учебните занятия ще протичат по обичайния график и начин.

„Отец Петър набира 55 000 лв. за църквата „Възкресение Христово“ е друга тема в ежедневника. Кампания за набиране на 55 000 лв. за ремонт на църквата „Възкресение Христово“ започва отец Петър, който от три години служи в храма. 18 000 лв. са нужни за отоплението на църквата, а останалите около 37 000 лв. трябват за хидроизолация и препокриване на терасата. „Това е приблизителна сума, защото ситуацията се променя постоянно и много бързо, но се надявам с дарения и общи усилия да успеем да съберем нужните пари. Особено спешно е отоплението, защото студът е проблем за целия храм“, казва отец Петър. И допълва, че когато бъде изградена отоплителната инсталация, той би могъл да започне да работи и по голямата си идея за създаване на енорийски център за духовно обгрижване към храма. В центъра ще се събират най-вече децата, които посещават църквата заедно с родителите си. Свещеникът и сега се занимава с малчуганите, които пристъпват прага на храма, но помещенията, в които ги събира, са твърде студени и неуютни. Затова той е решил да започне благотворителната кампания с надеждата, че енориашите и всички миряни, които избират да се черкуват именно във „Възкресение Христово“, ще се отзоват.

„Безпроблемна победа за „виолетовите“, Данислава Петрова най-резултатна с 12 гола“ четем на спортната страница на вестника.