Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Модерни специалности ще обучават кадри за бизнеса“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. В четири съвсем нови специалности ще се обучават част от бъдещите осмокласници в област Велико Търново. Те са съобразени с нуждите на работодателите и предлагат по-сигурна реализация на пазара на труда след завършване на средното образование. Това стана ясно на заседанието на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие. По време на заседанието бяха обсъдени предложенията за държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. за училищата в областта.

„Лесничей и общинарка – новите милионери на Велико Търново” е друга тема в ежедневника. Семейство Дончеви са най-новите милионери на Велико Търново. Те удариха шестица от тотото още в началото на 2020 г. и грабнаха над 2,2 млн. лв. Дончев работи като лесничей, а съпругата му Пепа е служител в Община Велико Търново. Семейството им е четиричленно. Имат две големи момчета – на 14 и на 18 години. Историята около печалбата е изключително интересна, а подробности може да намерите на страниците на вестника.

„Етър“ гостува на „Загорец“ днес, пуснаха билетите за мача с „Берое“ четем на спортната страница на вестника.

„Държавата финансира път от В. Търново до нова сладкарска фабрика в Леденик за 6,5 млн. лв.“ е водещо заглавие и в другия областен ежедневник „Борба“. Първият случай във Великотърновска област, при който държавата пряко подпомага инвеститор от клас „А“ в региона, вече е факт. С такъв статут са „Кроношпан“, „ЦБА Пропърти инвестмънт“ и сладкарската компания „Престиж 96“. За това помогна доста и местното кметство. В средата на 2017 г. „Престиж“ закупи активите на конкурента „Кредо“ в района на Леденик, където изгражда втори голям свой завод. Публично-частно партньорство между Община Велико Търново и водещата в България компания в сферата на хранително-вкусовата индустрия „Престиж – 96“ АД привлича средства за изграждане на нов път между Велико Търново и Леденик. В основата е планираното от компанията изграждане на нова производствена база на територията на селото. Реализация на мащабния инвестиционен проект, който е на стойност близо 6,5 милиона лева, ще доведе до разкриване на нови 150 работни места.

„Възродиха рисуването с вино по стара ренесансова технология“ е друга тема в ежедневника. По стара и забравена вече средиземноморска технология – с вино, рисуваха за първи път в събота търновци. Идеята за нестандартното занимание точно в навечерието на Празника на виното и любовта 14 февруари беше на Марта Павлова и Миглена Данова, служители на магазин за вино и дегустации във Велико Търново. Двете дами решили да пуснат събитието пробно, но се оказало, че интересът е в пъти по-голям от очаквания, затова, вместо една група, те направили две. Художничката Лиляна Николова води заниманията и на двете групи и успя много бързо да провокира и вдъхнови куражлиите да нарисуват първите си картини с техниката винорел.

„Картотекираха петимата нови в „Етър ВТ“, Кольо Станев подписа професионален договор“ четем на спортната страница на вестника.