Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Община Велико Търново със санкция от 381 хил. лв. за ремонта в старата част“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС“. Финансова корекция в размер на 381 322 лв. е наложена на Община Велико Търново за нередности по изпълнението на проекта за ремонт на старата част. За това сигнализираха на пресконференция общинските съветници от БСП, АБВ и „Движение 21“. Санкцията е наложена с решение на заместник-министъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“, по която беше финансиран проектът „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град В. Търново“. Нередностите са установени при проверка на сигнал, регистриран в Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие“ в МРРБ. Общината ще трябва да заплати и сумата от 7611 лв. разноски по делото.

„До 10 г. затвор грози апаш, отмъкнал 37 суджука” е друга тема в ежедневника. От 3 до 10 г. затвор грозят извършител на кражба на 37 суджуци от двора на къща във В. Търново. Мезето е задигнато на 19 януари т. г. и е на стойност 180 лв. Извършителят е добре познат на полицията и е задържан многократно, уточни ст. комисар Димитър Машов, директор на Областната дирекция на МВР – В. Търново. Той съобщи още, че в сряда около 17,00 ч. е открита нарколаборатория в къща в Г. Оряховица. Собственик на имота е 38-годишен мъж, отглеждал 34 саксии с канабис. В дома му са открити и 70 грама суха листна маса марихуана, а в мазето полицаите се натъкнали на специално оборудване за отглеждане на растенията. От началото на годината в областта са установени 8 лица с по две и повече висящи дела. Повдигнати са им обвинения, като 6 души от тях са оставени за постоянно в ареста. На 21 януари във В. Търново е задържан 38-годишен мъж за домашно насилие, само две седмици след като е излязъл от затвора за кражби. Разкрит е и грабеж на 508 лв., извършен от двама криминално проявени мъже, каза още ст. комисар Машов.

„С цветя и аплодисменти почетоха Трифон Иванов“ четем на спортната страница на вестника.

„Откриха мъртва риба от критично застрашен вид край Свищов, изследват я в Германия“ е водещо заглавие и в другия областен ежедневник „Борба“. Съвместна проверка на служители от Гранична полиция и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури установи 14 броя лави кърмаци с над 700 куки в водите на Дунав, в участъка между село Вардим и Свищов. На риболовните съоръжения бил хванат един брой риба руска есетра. Това е критично застрашен екземпляр, заради който миналото лято бе извършено зарибяване на реката с 20 000 тримесечни такива видове. „Става въпрос за млад мъжки екземпляр с тегло от малко над шест килограма, току-що достигнал полова зрялост. Вероятно това е било първото му навлизане в реката за размножаване. Рибата е престояла вързана през устата, хрилете и главата във водата дни, а може би и седмици. Въжетата бяха причинили дълбоки инфектирани рани и разкъсвания. Вероятно рибата е била вързана за кърмака жива с идеята феромоните, които изпуска да послужат като примамка за женските. Именно женските са основната цел на бракониерите, поради високата цена на техния хайвер на черния пазар“, коментира ихтиологът Стоян Михов, ръководител на отдел „Биоразнообразие и води“ във WWF България. Откритата руска есетра е била мъртва. От гръдните й перки са взети проби, чрез които ще се докаже възрастта й, а в Германия ще направят друго изследване, което да потвърди вида на рибата. Ако немските експертни дадат заключение, че наистина става дума за руска есетра, това ще е първата такава, официално установена на територията на България от 2003 г. насам.

„Веселка от Сухиндол изтърколи 225-литрова дъбова бъчва“ е друга тема в ежедневника. 41-годишната жилава сухиндолчанка Веселка Живкова надви яки мъжаги в състезанието по търкаляне на буре с вместимост от 225 литра, организирано за трета поредна година от кметството на Сухиндол. Без да блести с особена физика, лаборантката в местната винарска изба, ловко претърколи на стометровата отсечка масивния съд и събра очите на публиката в една от най-атрактивните дисциплини, които се провеждат в навечерието на Трифон Зарезан. Любопитен момент е , че Веселка преди четири години е претърпяла сложна операция, заради счупване на крака. Дефакто тя търкаля бурето с пирони и импланти. „Правя го за удоволствие и да популяризирам родния си край и винарските му традиции. Тук са празнували Зарезан още преди Освобождението от турско робство. Най-хубавото вино става в 225-литрови бъчви, направени от солиден дъб, каквито търкалям и аз“, коментира сърцатата сухиндолчанка. Множество награди, включително свежи еликсири от местната изба и съдове, раздаде кметът Пламен Чернев на участниците в състезанието по търкалянето на бъчви, което се организира от 2017-та насам.

„Петър Петков донесе бронз на горнооряховската борба от шампионата в свободния стил за кадети“ четем на спортната страница на вестника.