Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Минусовите температури опразниха търновския пазар“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Заради минусовите температури Кооперативният пазар във Велико Търново опустя още в началото на седмицата. Почти всички търговци зарязаха сергиите не само заради липсата на клиенти, но и за да не измръзва стоката, която прибират на топло. Единствените ентусиасти през вчерашния ден бяха 5-6 души, които не се уплашиха от обявените най-ниски температури за тази зима.

„19 души със счупени кости само за 24 часа във Велико Търново“ е друго заглавие от ежедневника. В спешното отделение на МОБАЛ “д-р Стефан Черкзов“ са постъпили 19 човека със счупени кости в рамките на последното денонощие. Преобладават счупванията на китки и подбедрици, обясняват медиците. Тази година сериозните студове са довели само един пациент с премръзване в търновското спешно отделение, човекът е възстановен и освободен за домашно лечение.Няма подобни сериозни данни за много пострадали от падания или измръзване във филиалите на спешна помощ в региона.

„Седем души са потърсили подслон в Център “Промяна“ в последните дни“ е заглавие от страница три на ежедневника. “От 10 януари могат да се подават данъчните декларации“ четем на страница четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “При температури под -5 градуса хората със сърдечносъдови проблеми не трябва да излизат навън“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Локомотив“ (ГО) стартира с надежди, нов треньор и висока конкуренция“.

„11 успешни кметове от Великотърновско няма да ходят на избори“  е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Едни от най-успешните селски кметове в община Велико Търново няма да ходят на избори тази година. Сред тях са авторитетни управници с няколко поредни мандата, ползващи се с изключително доверие и уважение от местното население. Те обаче вече няма да се избират пряко от хората в населените места до 350 жители, предвиждат новите моменти в Изборния кодекс, които ще усетим на местния вот наесен. Проверка на “Борба“ показа, че в 11 села, в които досега местните хора са гласували за свой управник, вече ще имат назначаем такъв от кмета на общината.

„1000 души живеят на улица без настилка и съдове за смет, но плащат 500 000 лв. данъци годишно“ е друга тема от ежедневника. Ако има класация за най-нелицеприятен пейзаж от Велико Търново, със сигурност улицата, носеща красноречивото название „Народни будители“ ще я води. На нея вече живеят 1000 души, които ежегодно внасят почти половин милион лева под формата на данъци и такси в местната хазна, но даже и този факт не им осигурява съдове за смет, нормално осветление и подходи към домовете.

„Център „Промяна“ в Горна Оряховица се оказа спасение за десетки бездомници“, „Стелиян Вълков ще прави радио с новини от училищата и полезна информация за младите хора“, „Доставиха нов рентген за болницата в Павликени“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“20 отбора са подали заявка за участие в зимния турнир във Велико Търново“ и “Антъни Иванов дебютира в САЩ на 12 януари, готви се в един от най-модерните плувни комплекси“ са заглавията от спортната страница на изданието. На същата страница е публикувано и интервю с Здравко Баблаков. “Най-силното ми качество е, че не се предавам, гоня това, което искам, и се стремя най-много към него“, казва той пред изданието.