Преглед на основните теми във великотърнвоския печат

Велико Търново. „Обявиха преференции за работодатели при наемане на безработни“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Бюрата по труда започнаха приема на заявки от работодатели за включване в насърчителни мерки и програми за заетост и обучение. Свободен финансов ресурс има и по Програмата за обучение и заетост на продължително безработни лица. Работодателите могат да кандидатстват за държавно финансиране при разкриване на работни места за безработни от уязвимите групи на пазара на труда – младежи до 29 години, хора с трайни увреждания, продължително безработни лица, майки с деца до 5 години, безработни без квалификация и др.

„Започва изграждането на комплекс за социални услуги във Велико Търново “ е друго заглавие от ежедневника. Започва изграждането на комплекс за социални услуги за деца във В. Търново. Той ще се помещава в половината от изоставената сграда на детската ясла на ул. “Симеон Велики“ 3, където ще бъдат обособени три социални услуги. В източната част на сградата ще бъдат разкрити Дневен център с 30 места за деца с увреждания от 15 до 18 г., преходно жилище с 8 места и Център за обществена подкрепа, който ще бъде разширение на сега съществуващата общинска база. Комплексът ще бъде изграден по проект на ОП “Региони в растеж“ и за него бяха отпуснати 820 000 лв. безвъзмездна финансова помощ.

„Отпускат 30 млн. лв. за увеличение на заплатите в болниците“ е заглавие от страница три на ежедневника. “Прокурор Сариев получи отличие от Сотир Цацаров“  четем на страници четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “С трима нови артисти попълниха състава на великотърновския театър“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Етър“ пуска календара преди първия официален мач с “Дунав“.

„ 7 млн. лв. инвестиция в комплекс „Полтава“, правят 3 етажа подземен паркинг, 4 кинозали и магазини“  е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Започва основната работа по обновлението на култовия комплекс „Полтава“ във В. Търново. Реконструкцията ще продължи до февруари 2020 г. Собственикът на сградата Величко Минев разясни пред „Борба“ плановете си около ремонта заради големия обществен интерес, свързан със съдбата на сградата. Голям подземен паркинг на три нива ще се оформи от източната част с подходи от ул. „Хаджи Димитър“.

„Без сватби в областния град в Деня на влюбените“ е друга тема от ежедневника. Нито една двойка няма да се бракосъчетае в Деня на влюбените – 14 февруари, в старата столица, въпреки че поверията вещаят на младоженците, встъпили в брак в Деня на виното и любовта, хармония и щастие. Това информира за „Борба“ Методи Петров, управител на общинското предприятие „Обредни дейности“ във Велико Търново.

„Съдът прати за 7 денонощия в ареста ученик заради ругатни“, „Министър Вълчев подкрепи идейния проект за разширяване на обединеното училище в Майско“, „Препарати от търговски склад отиват за обезвреждане в Швейцария“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Велико Търново почете паметта на Трифон Иванов“, “Железничарите“ пречупиха третодивизионен тим след почивката“, “Счупена ска не спря Николай Димитров на Европейското по ски ориентиране в Турция“ са заглавията от спортната страница на изданието.