Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Родолюбци окичиха село с 50 трибагреника“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Българи и англичани, живеещи в търновското село Пушево, ще отбележат заедно националния празник 3 март. Инициативата за него е на местните хора, които организират богата програма за неделния ден. Подготовката за празника тече от месец, а преди седмици селото бе украсено с българския трибагреник. Идеята е на Красимира Ботева от В. Търново, която сама ушива 50 знамена и заедно с група ентусиасти ги поставиха пред домовете на хората в Пушево.

„ Одобриха новите по-високи заплати на кмета и кметските управници“ е друго заглавие от ежедневника. 2600 лв. ще получава кметът на Община В. Търново инж. Даниел Панов, а на неговите заместници ще взимат 80 % от тази сума. Новите възнаграждения бяха одобрени по време на заседанието на Общинския съвет, както и заплатите на кметовете на населени места и кметските наместници. Местните парламентаристи гласуваха с 23 гласа „за“ и без нито един против и въздържал се. От 15 януари тази година се промени начинът на определяне на размера на индивидуалните основни месечни заплати на кметовете на общини, райони и кметства.

„Курсант Иван Пърчев е новият носител на наградата „Трети март“ е заглавие от страница две на ежедневника. “Специалистите по здравни грижи слагат протестни ленти“ четем още на страници четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “Среща на поколенията в Царевград Търнов“ събира музиканти от различни възрасти“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Етър“ излиза в тежък мач срещу “тигрите“ от Бистрица“.

„ Гневно писмо на горнооряховския кмет предизвика мащабно разследване на незаконна сеч“  е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Полицията и прокуратурата във Велико Търново и Горна Оряховица стартират мащабно разследване  на незаконна сеч в местностите Камъка и Арбанашко бърдо, научи “Борба“. То е провокирано от гневно писмо до ДГС “Болярка“ от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев от 27 февруари.

„Комплексният онкологичен център ще се сдобие с нова техника за 150 000 лв.“ е друга тема от ежедневника. Комплект дигитализираща и архивираща система за рентгенова апаратура, мамограф и ехограф ще бъде закупен за нуждите на Комплексния онкологичен център във Велико Търново. Модерната медицинска техника струва 150 000 лв., а сумата идва от собствени средства на лечебното заведение. На вчерашната сесия на Общинския съвет местните парламентаристи дадоха съгласието си за реализиране на сделката.

„Търновските съветници гласуваха кметските заплати в общината“, „Проф. Пламен Павлов: Предците и традицията са ни завещали, че духовната и историческа столица на България е Велико Търново“, „Двама оправдани за шантаж за 194 229 лв. с уреждане на дела от върховни магистрати“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Виолетовите без Почански и Пехливанов срещу “Витоша“, Венци Василев се връща в групата, Артюнин е под въпрос“, “Издигнаха Георги Недев за председател на Българската федерация по мотоциклетизъм“, “Отбори от четири училища първенци на В. Търново по лека атлетика“ са заглавията от спортната страница на изданието.