Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Новоремонтирана улица на Варуша се превърна в езеро“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Новоремонтираната улица “Св. Св. Кирил и Методий“ в старинния квартал “Варуша“ във В. Търново за минути се превърна в езеро заради обилния дъжд на Гергьовден. За това сигнализираха читатели на “Янтра Днес“. Това беше и единственото място в града, където имаше проблеми с отводняването заради запушените шахти с кал и боклуци. Освен огромните локви на мест имаше и атрактивни кални водопади.

“Отпускат 550 000 лева за ремонт на улиците в Леденик“ е друго заглавие от ежедневника. 550 000 лв. отпусна Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за ремонт на улиците в Леденик. Пътищата там бяха тотално разбити след затварянето на стария мост край Шемшево и отклоняване на целия трафик през селото. Още през февруари 2017 г. кметът на Леденик Антон Кръстев информира Община В. Търново и Областна администрация за лошото състояние на пътната мрежа, която не може адекватно да поеме многократно увеличилия се поток от леки и тежкотоварни автомобили.

„8-годишно търновче получи първо причастие от папата“ е заглавие от страница три на ежедневника. “Мобилни екипи консултират как се изчисляват пенсиите“ четем на страница четири. На страница осем е публикувано интервю с писателят Владимир Зарев. “Живеем в добре поддържана от всички политически сили анархия“, казва той пред изданието.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Етърци U17 победиха „Черно море“.

„ Папа Франциск даде първо причастие на 8-годишно търновче“  е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. 8-годишният Кристиян Контер от старата столица получи първо причастие лично от папа Франциск. Момченцето бе сред 242-те деца, които участваха в светата церемония на Гергьовден в катедралния храм „Пресвето сърце Исусово“ в гр. Раковски. Главата на римокатолическата църка превърна този важен момент от живота на търновчето в незабравим спомен, а още по-развълнувани бяха родителите на малчугана Катя Иванова и Джорджо Контер.

„Ферма за 6 вида кладници и шийтаке в Поликраище захранва цялата страна“ е друга тема от ежедневника. В Поликраище вече функционира най-голямата ферма за кладници и приготвянето на субстрат за производство на изключително вкусната гъба. Ивайло и Антония Койчеви приготвят сами материала с щамове, от който никнат гъбите и го доставят на производители от цялата страна. Според ценители по вкусови качества кладницата значително надминава печурката. Близо 5 години са коствали на Ивайло да измисли собствен субстрат на дървесна основа, който е смес от 6 компонента, разказа за „Борба“ самият той.

„Министър Вълчев поиска проверка във ВТУ заради изгонени студенти“, „Купена с дарения камбана заби в църквата на Иванча на Гергьовден“, „Във В. Търново правят пилотно шест павирани и повдигнати пешеходни пътеки“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“17-годишните “виолетови“ юноши си гарантираха мястото в Елитната група“, „Две търновски момичета в националния тим на европейското първенство“, “Калоян-92“ обра медалите на шампионата и съпътстващите турнири по всестранна езда в Русе“ са заглавията от спортната страница на изданието.