Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Янтра заля двора на църквата “Св. 40 мъченици“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. С 3 метра се повиши нивото на река Янтра само за няколко часа вследствие на интензивните валежи и вдигна на крак институциите във В. Търново. В ранните часове вчера бяха измерени 5,85 м при критични 6,50 м. Най-голямо повишение на речните нива бе отчетено през нощта, когато реката се показваше с около 30 см на всеки половин час. По данни на Общината падналото количество дъжд е 110 л/кв.м.

“ВТУ ще има пет заместник-ректори“ е друго заглавие от ежедневника. Проф. Д-р Христо Бонджолов, който беше преизбран за ректор на 20 май 2019 г. От Общото събрание на ВТУ, положи клетва по време на първото заседание на новоизбрания Академичен съвет за мандат 2019-2023. Тя беше прочетена от новия председател на Общото събрание проф. д.н. Антоанета Анчева. Клетвени декларации подписаха и членовете на Академичния съвет.

„Трети паркинг-автомат заработи във В. Търново “ е заглавие от страница три на ежедневника. “260 килограма жълти стотинки събраха за ден във В. Търново“ четем на страница четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “Проф. Николай Овчаров откри останки от военните сблъсъци между граф Дракула и османците край Свищов“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “Девойките на “Етър“ спечелиха турнира за Купата на M&BM без допуснат гол“.

„ Нивото на Янтра стигна 5,85 метра, кметът Панов на крака от ранни зори, Бойко Борисов в постоянна телефонна връзка с него“ е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Янтра достигна ниво от 5,85 метра след излелия се дъжд от над 110 л на кв. м. пикът на прилива бе измерен около 9,30 часа на 3 юни в района на квартал „Асенов“. Според експерти критичното ниво за разлив е малко над 6 метра. Все пак придошлите води заляха части от улица „Крайбрежна“ в подножието на квартал „Св. гора“, както и двора на църквата музей „Св. 40 мъченици“.

„Започна цялостно проектиране на район в областния град с 1000 живущи, но без улици“ е друга тема от ежедневника. Община Велико Търново възложи цялостно проектиране на две главни и няколко второстепенни улици в близост до новия квартал, който се оформя около Старите руски гробища. Както „Борба“ вече съобщи, тук вече живеят над 1000 души, а представители на етажната собственост на четири блока са взели решение да дарят част от общи места на кметството за направа на улиците. Градоначалникът Даниел Панов е имал среща на място, за да се запознае с обстановката, след което процедурата е задвижена.

„Проф. Мирослав Гълъбов и доц. Борис Желев обжалват изборите във ВТУ“, „Д-р Маргаритка Йонова е новият носител на Голямата награда на форума „Моллови дни“ и „Задават се три дни празници на горнооряховския суджук“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Без допуснат гол девойките на “Етър ВТ“ взеха купа M&BM“, „Ясен Тодоров и Георги Николаев със злато от турнир по киокушин карате“, “Академик“ (Свищов) и “Локомотив“ (Горна Оряховица) триумфираха в турнира за купата на кмета на община Свищов“ са заглавията от спортната страница на изданието.