Преглед на основните теми във великотърновския печат

Велико Търново. „Орловец“ ще е първият жилищен комплекс с жива охрана и видеонаблюдение във В. Търново“ е заглавие от областния всекидневник „Янтра Днес”. Жилищен комплекс „Орловец“ край боровата гора във Велико Търново става първият в града с контролиран достъп и жива охрана. Той е предвиден за близо 1000 души, които ще живеят в около 400 апартамента, като целта е да се осигури спокойствие и сигурност за гражданите. Теренът с площ от 13,4 дка се намира на върха на квартала между улиците “Иван Момчилов” и “Ангел Каралийчев”, от където се разкрива панорама към целия град и билото на Стара планина.

“Опасен строеж “дебне“ туристите на улица “Гурко“ е друго заглавие от ежедневника. Опасен строеж от години дебне своите жертви на оживено място, пълно с туристи. Сградата е на разклонението на улиците “Гурко“ и “Крайбрежна“. Тя не е обезопасена по никакъв начин и създава предпоставка за възникване на инциденти. Плочата без парапети и със стърчащи арматурни железа постоянно приема любители на фотографията и селфитата заради гледката, която предлага.

„Интерактивни арт инсталации създават млади скулптори от ВТУ на Ксилифор“ е заглавие от страница три на ежедневника. “Бъдещи първокласници от цял клас останаха извън класирането в ОУ “Димитър Благоев“ четем на страница четири. На страница пет е публикуван материал със заглавие “Археологът на 2018 г. Доц. Бони Петрунова получи наградата “Златен орел“ в Свищов“.

На спортната страница на вестник „Янтра Днес“ четем “ОУ “Св. Патриарх Евтимий“ стана вицешампион на България по шах“.

„ На 21 юни тръгва делото за отнемане на незаконно имане за 3,6 млн. лева на затворника Георги Вълев“ е заглавие от първа страница на другия областен ежедневник “Борба“. Георги Вълев вероятно отново ще се разходи до В. Търново от килията си. Ново дело за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество на стойност 3,6 млн. лева от осъдения до живот Георги Вълев от „Килърите“ ще се гледа в Окръжния съд във Велико Търново. Процесът, който ще е при закрити врати, е насрочен за 21 юни.

„Фамилия Богданови от Лясковец почиства безвъзмездно занемарени паметници“ е друга тема от ежедневника. Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметниците на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната.

„С жребий решават приема в първи клас в ОУ „Димитър Благоев“, „Седем месец условно за търговец на гласове в село Родина на евровота“ и „Младите търновски червенокръстци с отличие от Националното състезание по първа помощ“ са други заглавия от страниците на всекидневника.

“Етърци започват сезона с гостуване на “ЦСКА 0 София“ и домакинство на “Левски“, „Виолетовите“ надежди категорични първенци на Футбол 9 в зона „В. Търново“, на финала обърнаха втория „Янтра 2013‘‘ от 0:2 до 6:2“, “Търновските пилоти обраха наградите от първия кръг на Националния шампионат по гимкхана“ са заглавията от спортната страница на изданието.