Преглед на основните теми в бургаския печат

Снимка: pixabay.com

Бургас. „Гонят с полиция клошарите от контейнерите“ е водещото заглавие в днешния брой на бургаския ежедневник „Черноморски фар“. Впрегнаха и полицията в разрешаването на проблема с клошарите по новите контейнери. На всеки трети съд за отпадък в Меден рудник има по един клошар, който рови и разхвърля боклуци. Това заяви шефът на отдел „Екология“ към Община Бургас Павлин Михов по време на заседание на Комисията по образование към Общински съвет – Бургас. Директорът на отдел „Екология“ обясни, че Общината е изискала много екстри от почистващата фирма и че сме първите в страната , които по някакъв начин подготвят почвата за прилагане на системата за плащане на такса битови отпадъци според количеството боклук, пише още вестникът.

„Три нови такси за строителство влизат в сила“ е друго заглавие от днешния брой. Това стана ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, която касае промените в местните данъци и такси. Според главния архитект на Бургас инж. Веселина Илиева в тарифата са отпаднали някои от предлаганите досега услуги, тъй като по закон са отпаднали от правомощията на общината и са заличени от описа. В същото време са включени други услуги, които отново след промени в закона са дошли като наше задължение за изпълнение, допълва още главният архитект. Допълните такси, които се въвеждат, са: одобряване на проект за управление на строителните отпадъци – 50 лева; одобряване на план за безопасност и здраве – 50 лева; такса за издаване на разрешение за ползване на части от тротоари, свободни обществени площи, части от платна по време на строителството – 100 лева. Според инж. Веселина Илиева предложените промени в таксите на техническите услуги не са съществени и са само за определени позиции, пояснява материалът.

В страницата „Моят джоб“ е поместена статията „Цената на свинското продължава да расте“. По данни на системата за агропазарна икономика свинският бут се предлага от 7.30 до 12,50 лв./кг. Средната цена е 9.45 лв./кг. Ръст от 2% до 16% има в 9 области на страната, сред които и Бургаска.

„Тема на деня“ в днешното издание е „Бургазлии масово купуват живи елхи“. Наблюденията на  еколога Владимир Димитров са, че през последните години хората си взимат жива елха. Съветът му е тези дръвчета да бъдат отглеждани не повече от две седмици в затворени помещения, както и да бъдат изолирани от отоплителни уреди като парно и климатик.