Преглед на основните теми в бургаския печат

Бургас. „Първите камери в „Победа“ вече са монтирани“ е водещото заглавие в днешния брой на бургаския ежедневник „Черноморски фар“. Това стана ясно по време на заседанието на постоянната комисия по общствен ред и сигурност към Общински съвет – Бургас. Шефът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев обяви новината по повод писмо на жителка от квартала, която с еоплаква от ромски набези. Осем камери излъчват постоянно картина на живо, а има и три камери, които са с възможност за записване на номерата на автомобилите, пише още вестникът.

„Съветник поиска пешеходен светофар на вузлово бургаско кръстовище“ е друго заглавие от днешния брой. Общинският съветни от БСП Живко Господинов поиска поставян на пешеходен светофар на кръстовището межжду улиците „Петко Задгорски“ и „Георги Калоянчев“ в ц.к. „Изгрев“. Докладната му бе разгледана в комисията, която председателства – тази по обществен ред и сигурност. Господинов изтъкна мотивите си, че тъй като районът е изключително натоварен и богат на културна програма, то пешеходците много често изпитват затруднения при пресичане на кръстовището, пояснява статията.

В страницата „Екология“ е поместена статията „Съветници хвърлиха горещия картоф на администрацията по темата за лабораторията за чистотата на въздуха“. Екокомисията към Общински съветници са подготвили докладна записка, с която искат кмета Димитър Николов да проведе процедура по изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на град Бургас. Това те предлагат да стане в партньорство с международни институции и независими лаборатории, като за целта да се проучи и възможността за кандидатстване по оперативни проекти или програми за съ/финансиране.

„Тема на деня“ в днешното издание е „Стар мост се появи отново над язовир „Цонево“. Язовирът се намира на границата между областите Бургас и Варна. Подоно явление е рядкост, като за последно това се е случило преди 5-6 години, заявява за „Черноморски фар“ кметът на руенското село Добромир Мехмед Смаил. Местните жители коментират, че причината мостът отново да се появи, е че водата в язовира е била изпускана, тъй като се подготвя ремонт на основите на новите естакади, които са част от пътната отсечка Айтос – Провадия, както и от жп прелеза Карнобат – Синдел.