Преглед на основните теми в бургаския печат

Бургас. „Общините спечелиха важна битка за отпадъците“ е водещото заглавие в днешния брой на бургаския ежедневник „Черноморски фар“. Националното сдружение на общините спечели важна битка за отпадъците – отчисленията към държавата за тон депониран отпадък ще стават плавни. Първоначално идеята бе за 2020-а цената, която общините плащат за тон, да скочи от 57 на 95 лева. Много общини обвързаха това с предложения за повишаване на данък „смет“. Павлин Михов от Община Бургас обаче коментира, че след срещата е взето решение отчисленията да се повишават плавно през следващите 3 години. Така през 2020-а те ще нараснат на 69 лева на тон, през 2021 – на 79 лева, докато през 2022-а не стигнат цената от 95 лева, пояснява материалът.

„Порязаха съветници за фамилни паркоместа“ е друга статия в днешния брой. Комисията по обществен ред към Общински съвет – Бургас поряза съветниците Кирил Начев и Георги Събев от СЕК за докладна, свързана с паркингите в Бургас. Двамата бяха направили свои разчети за това какви цени трябва да предлага общината за все още неизградените допълнителни конструкции над два паркинга в морската градина. Комисията реши да върне докладната за доокомплектоване, пише още вестникът.

„Тема на деня“ в днешния брой е „Десетки благотворителни кампании за Рождество Христово“. Една от големите благотворителни кампании е на Българския червен кръст. От организацията отбелязват, че през изминалата година над 12 000 деца не са имали възможност да бъдат сред приятелите си в класните стаи поради бедност. За някои от тях безплатният здравословен обяд в трапезариите на БЧК е единствената причина да тръгнат пак на училище, далеч от опасностите на улицата. Една прекрасна инициатива , насочена към социалните заведения, провежда в момента и Община Бургас. Кампанията „Подари от сърце“ се провежда за втора поредна година и цели да зарадва с желан подарък дете или възрастен човек в неравностойно положение. Опакованите и поименно надписани подаръци се оставят в Туристическия информационен център на „Александровска“ срещу Часовника, пояснява статията.

Интервюто в днешното издание е с д-р Милена Манева, координатор по донорство.