Преглед на основните теми в бургаския печат

Бургас. „Фургоните за мигранти стреснаха политиците“ е заглавие от първата страница на вестник „Черноморски фар“. Новината за поставяне на фургони за мигранти в малко Търново, Елхово и Любимец разпали обществени страсти в края на миналата седмица. Малко след това започнаха и политическите заигравки с темата. Стигна се до там, че от МВР официално трябваше да излязат и обяснят, че всъщност става въпрос за площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. Тогава, когато е налице съществено увеличение на миграционен натиск, уточнява статията.

„Седем социални партньора обучават безработни“ е друго заглавие от страниците на ежедневника. 319 безработни ще бъдат включени в обучения, които Агенцията по заетостта и в частност Бюрото по труда в Бургас организира по различни специалности със съдействието на седем социални партньори. За първи път ще бъдат обучени машинни монтьори. Ще има курс и за екскурзоводи, пише още вестникът.

„1.2 млн. лв. са събрани от такса „шум“ за бургаското летище“ е още едно заглавие от страниците на вестника. Основната част от събраните средства за такса „шум“ за всички летища в България е над 5 700 000 лв. Те са изразходвани за амортизационни разходи на съоръжения, които са вече изградени или се изграждат, свързани с екологията, пояснява статията.

„Пускат от Бургас първия у нас хибрид по море“ е темата на деня в днешния брой на „Черноморски фар“. „Екокатамаранът ще изследва морската вода в залива“ и „Ще вози и туристи до Поморие, Созопол и Крайморие“ са подзаглавията на материала. Проектът е на стойност близо 1 250 000 евро, като по-голямата част от него се финансира от  Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“, пише още вестникът.