Преглед на основните теми в Добруджанския печат

Снимка: pixabay.com

„Общинските съветници в Добричката община не могат да бъдат в търговски дружества с договори към общината“, съобщава вестник „Нова добруджанска трибуна“. Не е възможно общинските съветници да бъдат акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, с общински предприятия или с фирми с общинско участие. Това предвижда проект за нов правилник за дейността на Общинския съвет на община Добричка. “Областният управител на Добрич поема председателството на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район“, съобщава всекидневникът.

Във вчерашния ден Красимир Кирилов е участвал в заседание, проведено в Търговище под председателството на областния управител на област Търговище Митко Стайков. „Книга представя минералите на Добруджа“, съобщава изданието. Премиерата на книгата на Димитър Димитров ще се състои на 17 декември – вторник от 17,30 часа в мултифункционалната зала на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“. Книгата се издава със съдействието на Община град Добрич по Програмата за финансово подпомагане на книгоиздаването и книгоразпространението, както и с подкрепата на читалището. Това е първата книга на автора. Тя има за цел да опровергае тезата, че Добруджа е бедна на минерали.

“Община Добрич: да засадим коледна градинка от елхички“, съобщава на първа страница вестник „Добруджанска трибуна“.   Всеки може да засади живото си коледно дръвче и при желание да го украси, да отбележи чие е и да се грижи за него в Градския парк. Това уточняват организаторите. Обособената за градинка площ се намира в парка, където поддръжката ще е лесна по време на всички сезони. Желаещите да се включат в инициативата могат да се свържат за допълнителна информация с главния експерт по озеленяване.

В рубриката „Новини“ – според експерти епископската базилика в село Оногур трябва да стане национален паметник. Късноантичната крепост „Калето“ все повече впечатлява и озадачава. Археолозите са категорични ,че Палматис има висока научна, историческа и експозиционна стойност. „Област Добрич е първенец по сключени бракове в страната“, съобщава изданието. През миналата година разводите са с 28 по-малко от предходната година. Средната продължителност на семейния живот е 14,8 години, докато този показател за страната е 15,9 години. Данните са на статистическия отдел в Добрич, част от Териториално поделение Североизток.