Преглед на основните теми в добруджанския печат

Снимка: pixabay.com

„Смелчаци се хвърлят на Богоявление в морето“, пиша в първото си издание за 2020 година вестник „Добруджанска трибуна“.  И трите крайморски общини в Добричка област спазват традициите на Богоявление и организират ритуали по вадене на светия кръст от водите на Черно море. Ритуалът в Шабла ще започна в 9,00 часа с църковна служба в храм „Свети Харалампий“. В 10,30 часа на брега на къмпинг „Добруджа“ край нос Шабла и край село Дуранкулак смелчаци ще се хвърлят във водата.  „260 души получиха хранителни пакети от благотворителна Коледа 2019 в Генерал Тошево“, съобщава изданието.

Приключила е традиционната дарителска кампания, която добруджанската община организира в навечерието на коледните и новогодишни празници. Това е нейното десето издание. Събрани са 6500 лв., общо 38 дарители са се включили в кампанията. „Застраховат мраморния трон на кралица Мария в „Двореца“ в Балчик“, съобщава всекидневникът. Тронът и майоликата в сребърния кладенец са едни от културните ценности в „Двореца“, които ще бъдат застраховани. Това е съобщила директорът на Културната институция Жени Михайлова. Тронът е от розово-бял мрамор, украсен с глави на лъвове и е донесен на Мария от Флоренция. Смята се, че е принадлежал на местен патриций.

Майоликата на източната стена на кладенеца пък е подарък на кралица Мария от френското кралско семейство. За първи път в Културния център са идентифицирани на 120 културни ценности. Това са архитектурни и декоративни елементи, поставени във външните пространства на Архитектурно-парковия комплекс.