Преглед на основните теми в кюстендилския печат

Кюстендил. Излезе новият брой на седмичника „Наблюдател”. На първата си страница вестникът акцентира върху това, че kа територията на Община Кюстендил и Осоговската планина има отлични условия за практикуване на зимен туризъм. Според вестника през зимата има добри условия за зимен туризъм и зимни спортове – ски, сноуборд, ски бягане и различни други зимни спортове. Има съвременни съоръжения, а инфраструктурата гарантира добри условия за ски туризъм през активния сезон, който започва в началото на декември и до април може да се ползва.

На първата си страница вестникът съобщава, че 28 земеделски производители от Кюстендилско ще получат обезщетение за измръзналите си череши при минусовите температури през април. Според изданието отпуснатата сума ще е по 200 лева за декар за 50.445 хектара.

В рубриката „Репортери” вестникът акцентира върху това, че областният управител Виктор Янев е свикал и провел заседание на Здравната комисия към Областния съвет за развитие на област Кюстендил. В рамките на заседанието директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков е запознал членовете на комисията с отчета през последното деветмесечие. С 300 души по-малко е броят на гражданите, ползвали болнични услуги в сравнение с минали години. Това е заради прогресивното намаляване на населението и лимитите върху болничната дейност от 2015 година. В болницата няма съществени промени, довели до затворени дейности, поради липса на персонал или техника, болницата поддържа щатната си бройка от 426 човека. Във връзка с финансовото състояние на болницата д-р Величков е уверил че тя няма просрочия и задължения, но е констатирал финансови загуби от здравно неосигурените лица, ползващи услугите на лечебното заведение.

В рубриката „Общество” изданието публикува интервюта със зам.-кмета на Община Кюстендил Росица Плачкова, с главния архитект на Община Кюстендил Стояна Чавдарова и с началника на сектор „Превантивна и контролна дейност” в РД ПБЗН Пламен Янев, дадени за „Фокус” през седмицата.

В рубриката „Култура и образование” вестникът публикува информация за организирания в Кюстендил голям Коледен концерт, насрочен за 5 декември. Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора” ще бъде домакин на музикалната проява с участието на Габриел Бианко – класическа китара, Михаела Храбанкова – обой, Жана Костова – лиричен сопран и Зорница Радионова – пиано.