Преглед на основните теми в кюстендилския печат

Кюстендил. Излезе новият брой на седмичника „Наблюдател”. На първата си страница вестникът акцентира върху визитата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, според когото Община Кюстендил е отличник при изпълнението на проектите по Оперативна програма „Региони в разстеж” и ще получи допълнително финансиране догодина. Според министъра, Кюстендил е един от най-добрите бенефициенти по ОПРР. В момента Кюстендил изпълнява проекти за над 18 млн. лева и това изпълнение е перфектно, а д обрите бенефициенти като Кюстендил ще имат възможност след края на тази година, на база на изпълнение на ресурса, да реализират още проекти.

На първата си страница вестникът информира, че омбудсманът Мая Манолова е анализирала в Кюстендил проблемите на черешопроизводителите и е посочила мерки за тяхното разрешаване. 42 души са се срещнали с омбудсмана  Мая Манолова в изнесената приемна в Кюстендил в рамките на 1 час. 7 души са оставили писмени жалби, входирани са и 3 колективни жалби. Черешопроизводители от района са поискали съдействие от Манолова за реализация на продукцията им.
Според нея проблемът е голям, а и ще става още по- голям, защото активното бране на череши предстои. И след посещението на представителите на Министерство на земеделието положението не е променено,  изкупната цена на черешата е станала от 0.80 на 0.70 лв. Исканията са – необходимост от подкрепа от страна на държавата, на местната власт, на МЗ към инвестиции в бранша, това което липсва, за да има конкуренция на пазара е повече преработвателни предприятия, сушилни. Това за което се говори от повече от 10 години е подкрепа от държавата за предприятия, които да преработват произведената продукция. торият проблем е необходимостта от подкрепа за сдруженията на черешопроизводителите, би следвало да имат преференции и подкрепа,Единственият начина за малките производители да са равностойни на пазара , да участват в определянето на цените е да се сдружат.

В рубриката „Репортери” вестникът информира, че Кюстендил е отличен  с награда „Моят град е моята крепост”. Бургас е най-добрият град за живеене в България за 2017 година. В конкурса „Моят град е моята крепост“ – част от кампания на МРРБ, министър Николай Нанков награди Шумен, Кюстендил, Стара Загора, Габрово и София. Министър Николай Нанков и зам.-министърът на образованието Таня Михайлова са връчили табелка на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов за отличието.

В рубриката „Общество” изданието разказва за среща на клубовете „Млади възрожденци”, провела се в Кюстендил. Тя се е състояла в залата на Възрожденското училище. На нея са присъствали Васил Василев, председател на Общобългарски комитет “Васил Левски” и зам.-кметът на Община Кюстендил Светослав Василев. Според него клубовете се опитват да преодолеят това, което в училище няма как да го научат. По време на регионалната среща есподелен опитът на комитета, участието на обществени организации и граждани, проявяващи отношение към паметта на Васил Левски, неговото дело и продължаването и предаването на това дело на младите. Подписан е и кодекс, съставен по идеи, предложения и мисли на Апостола на свободата. Общинският комитет е наградил активисти в организирането на инициативи, както и такива, дали своя принос с финансова подкрепа. След срещата бяха поднесени цветя на бюст-паметника на Васил Левски в града.