Предаването „Дупница- Ключът към Рила“ стартира в ефира на Радио „Фокус“- Пирин този четвъртък

Дупница. Предаването „Дупница- Ключът към Рила“ стартира в ефира на Радио „Фокус“- Пирин този четвъртък. Това е ежеседмично предаване, което ще се излъчва от 16.00 до 17.00 часа. Неговата основна  цел е популяризиране на дейностите на община Дупница в икономическата, социалната, обществената, културната и туристическата сфера, отбелязване на важни дати и събития в историята на града, местни културни празници, обичаи, туристически обекти, празници на православни храмове, бележити дупничани.

В предаването „Дупница- Ключът към Рила“ ще има няколко различни рубрики: „Дупница– моята община“; „Минути на кмета“; „Обществена приемна“; „Бележите дупничани”;  „Памет“; „Фолклор и традиции“ и „Дупница в историята на България“.

В първото издание на 12 януари ще ви срещнем с Анелия Геренска, директор на музея в града, която ще ни разкаже как преди 139 години на 14-и януари по нов стил дупничани начело с първенците на новосформирания граждански комитет и свещеници, посрещат отряда на майор Орлински на горния мост в началото на града. Дупница е била освободена от османските войски и по-голямата част от турското население, живеещо в града се изтеглило в посока Горна Джумая. В Дупница днес гордо се издига паметна плоча на признателност пред подвига на руските войни-освободители под командването на майор Орлински, донесли свободата на Дупница. Във втората част на изданието ще научим за един бележит дупничанин, който остава трайни следи в историята на България- Димитър Бисеров- Окулията. Той е основател на читалище „Зора 1858“ в Дупница, което е едно от първите в страната. За светлата памет на Окулията ще ни разкаже главният библиотекар в културната институция- Валентина Алексиева. В края на пилотното издание наш събеседник ще бъде  един от учредителите на  патриотичната общност  Патриоти Дупница – Кирил Чакъров. Организацията поде инициатива на Богоявление за събиране на средства за  лечението на малкия Кристиян Гусийски от Самораново.

Водещ на предаването е Лора Калчева.