Предмети от археологическия обект на нос Св. Атанас и експозиция на тема „Белите скали“ ще бъдат представени в новата сграда на музея в Бяла

Предмети от археологическия обект на нос Св. Атанас и експозиция на тема „Белите скали“ ще бъдат представени в новата сграда на музея в Бяла. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Деян Янчев, директор на Общинския културен институт (музей) в град Бяла. Той допълни, че белите скали в Бяла са геоложки феномен, сътворен преди около 60 милиона години. Само на три- четири места в света този пласт е видим за хората и едно от тях е в Бяла – на централния плаж, местност „Белите скали“. Деян Янчев отбеляза, че тази година музеят ще бъде преместен в нова сграда, която също се намира в центъра на града, но е доста по-голяма. „Ще покажем повече от нашите експонати, освен археология има и експозиция на тема „Белите скали“ – праисторически момент от съществуването на земята“, каза Деян Янчев.

Белите скали са от мезозойската и неозойската ера. Този природен феномен е открит за първи път австрийския професор Антон Прайзингер, според когото той е резултат от падането на огромен метеорит край полуостров Юкатан в Мексико и последвалите от това климатични промени, довели до измирането на динозаврите. Освен научно-изследователска значимост обектът е привлекателен и за туристите – както български, така и чуждестранни. Много често от този пласт се появяват вкаменелости, фрагменти от този древен период. Една голяма част от тях са събрани и изложени в културния център, който се намира в центъра на град Бяла, където е представена експозиция, тематично свързана с Белите скали.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА