Предприемат нови мерки в борбата срещу комарите в Пловдив

Пловдив. Предприемат нови мерки в борбата срещу комарите в Пловдив, съобщиха за Радио „Фокус”- Пловдив от ОП „Дезинфекционна станция“. От предприятието информират за промяна в обявения в началото на седмицата работен график за провеждане на дезинфекционните дейности в Пловдив. Специализираното общинско предприятие концентрира усилията си в дейностите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари. Днес се работи в район „Централен“ и район „Западен“.
В събота /07.07.2018 г./ – в район „Южен“ и район „Северен“.
Понеделник /09.07.2018 г./ – в район „Източен“ и район „Тракия“.
При влошени метеорологични условия обработките ще продължат в следващите дни с благоприятни за работа характеристики.
Ще се работи във времевия диапазон от 22:00 до 4:30 часа с разрешен за използване биоциден препарат в препоръчителната  за употреба концентрация. Карантинният срок е 24 часа.
От общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ съветват отглеждащите пчелни семейства в района на предстоящите обработки да ограничат полета на пчелите в указания по-горе период.
Експертите припомнят, че комарите и кърлежите могат да бъдат преносители на инфекции и заболявания опасни както за животните, така и за хората. Необходимо да бъдем внимателни и да се предпазваме, както по време на излет, така и в силно урбанизираните населени места.
В тази връзка те се обръщат към пловдивчани да проявят съпричастност и гражданска отговорност като се погрижат за обектите, които стопанисват и обитават.
Ето и съветите им: Поддържайте ниско окосена тревата в обектите, които стопанисвате; изхвърляйте окосената трева, събраните клони, листа и други отпадъци  на обозначените за това места; търсете професионално съдействие за същинските химични обработки;дренирайте и заравнете често наводняваните терени, които стопанисвате – така ще предотвратите създаването на биотоп /развъдник, резервоар/ на комари; погрижете се в дома и имота Ви да не се образува застояла вода, която също ще се превърне в „домашен“ биотоп на комари.