Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа“, заяви той. „Доволни сме, че Председателството обръща внимание на Западните Балкани, то се полага на тази сфера“, изтъкна Юнкер. „Това е 50-тото посещение на зам.-председатели и комисари след началото на мандат. Онези, които пишат, че сме затворени, да знаят, че пътуваме през цялото време“, коментира той. „Това ясно показва, че много внимателно готвим този специален момент. Това е първото Председателство на България. Следих подготовката и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването“, обясни Жан-Клод Юнкер. „Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той. „Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското“, уточни председателят на ЕК. „Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време“, каза още той.
Предстоят срещи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия в Народното събрание. Жан-Клод Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева. След това председателят на Комисията и Колегиумът на европейските комисари ще се срещнат с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.
Биляна ИВАНОВА