Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Словакия Н. Пр. Мануел Корчек

София. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Словакия у нас Н. Пр. Мануел Корчек. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов запозна Корчек с политическата ситуация в страната и с работата на Народното събрание през последните седмици. Двамата обсъдиха и сигурността в региона и в Европа.
Посланик Корчек отбеляза високата оценка на словашкото правителство за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, като подчерта, че свършената работа по отношение на европейската перспектива за страните от Западните Балкани е особено важна. Той отбеляза, че за Словакия този регион е от приоритетно значение за сигурността и просперитета на Европа. Постигането на съгласие между Гърция и Република Северна Македония, с което се отвори възможността за присъединяване на Северна Македония към НАТО и стартиране на преговорите за членство в ЕС са от голямо значение за сигурността и стабилността в региона, съгласи се Цветанов.
Обсъдени бяха и възможностите за диверсификация на енергийните източници и трасета. Двамата се обединиха около становището, че постигането на енергийна сигурност и намаляването на зависимостта от конкретни доставчици чрез проекти в съгласие с Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС са ключови за енергийнито бъдеще и на двете държави.
Цветан Цветанов и Мануел Корчек дискутираха и предстоящите европейски избори с оглед на заплахата от хибридни атаки и засилване на фалшивите новини с цел изкривяване и радикализиране на общественото мнение. Цветанов подчерта, че най-добрият подход за противодействие на фалшивите новини е чрез реални политики и резултати в интерес на гражданите, защото, когато гражданите виждат напредък в икономически и политически план, се ограничава възможността за успех на опитите за умишлена поляризация на обществото в услуга на теснопартийни интереси. Именно затова ГЕРБ стартира в началото на февруари поредица от местни граждански диалози, които да позволят на гражданите да се запознаят и да дадат обратна връзка относно провежданите политики в секторите образование и регионално развитие, добави Цветанов.