Председателят на парламента Цвета Караянчева: Патриотизмът трябва да се носи в сърцето

Снимка: "Фейсбук" профил на Цвета Караянчева

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание,  в интервю за празничното издание на предаването<b> „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“</b>

Водещ: Госпожо Караянчева, радвам се и чест е за нас, че сте гост в ефира на Радио „Фокус“ на този хубав празничен ден – Националният празник на България 3 март. Честит празник най-напред.

Цвета Караянчева: Честит празник на вас и на всички български граждани.

Водещ: Госпожо Караянчева, въпреки предупредителните мерки, за това че има коронавирус и грипен вирус, вие сте на връх Шипка. Какво е мястото на 3 март във вашето сърце като председател на Народното събрание и като българка, разбира се?

Цвета Караянчева: Аз се съобразявам с предписанията на Националния щаб и с решението на Община Казанлък и Област Стара Загора и ще поднеса цветя както всички български граждани. Защото за мен Шипка е символ на подвига, символ на саможертвата. Всяка година аз съм тук, дори когато не съм била народен представител, аз и членове от моето семейство сме идвали, за да се поклоним, за да почувстваме силата на свободата. Защото на Шипка най-много се чувства свободата. Тук са загинали толкова много воини, толкова много патриоти, толкова много наши приятели и от Русия, и от другите европейски националности. И за мен е важно днес всеки един български гражданин да поклони глава и да се гордее, затова че е българин. Защото благодарение на Руско-турската освободителна война България започва нов живот на развитие. Благодарение на тази война и на загиналите патриоти в тази война, ние можем да реализираме това, което нашите възрожденци, нашите борци за национално освобождение, бащите учредители са завещали – чиста, свята, независима и суверенна държава.

Водещ: Умеем ли да отдаваме почит на загиналите руски воини, на българските опълченци, така както подобава? Умеем ли българите да бъдем благодарни, макар че и на нас свободата не ни е дадена даром и именно Шипка го доказва?

Цвета Караянчева: Този поток от хора, който на всеки 3 март върви към Паметник, за да се поклони, за да положи цветя, доказва че ние можем да бъдем благодарни – ние помним и завещаваме на нашите деца тази вяра, любов и преклонение към всички онези загинали, не само в тази война, всички  участвали в Националноосвободителното движение. Вижте, няма драма, че днес няма да има политически слова от политически лидери. Важното е, че всички които са съпричастни с каузата България, със свободата на България, всички ще бъдат там и ще отдадат своята почит. Защото важно е какво мисли българският народ, а не отделни политици какво ще кажат в такива тържествени моменти.

Водещ: Напоследък не бъркаме ли доста често историята, историческите моменти с днешната действителност, вместо да четем историята и да се учим от нея?

Цвета Караянчева: Знаете ли, точно на този ден трябва да си зададем много въпроси. Един от въпросите защо не можем да надмогнем егоизма си? Другият защо понякога повече разрушаваме, отколкото да градим? Защо не можем да бъдем единни така, както са били заедно нашите предци? Тези въпроси, когато дадем отговор на тях, когато бъдем наистина отговорни, особено ние политиците, тогава мисля че и празниците, които празнуваме, ще бъдем обединени не само на празниците, но ще бъдем обединени и в ежедневието, когато сме забързани в ежедневието си.

Водещ: За голямо съжаление в наше време думички като дълг, като чест, като ценности, все повече като че ли се изпразват от съдържание. И задължение на цялото ни общество, но най-вече и на вас политиците, е тези думички да придобият отново смисъл.

Цвета Караянчева: Когато винаги се връщаме в историята, когато се поучаваме от нашето минало, когато си спомняме героите, които са оставили живота си като дар пред олтара на свободата на България, само тогава можем наистина да бъдем истински патриоти, а не само завити със знамена да се бием в гърдите. Важно е патриотизмът да го носиш в сърцето си, а не да го развяваш като флаг.

Водещ: Много сте права. Какво ще пожелаете в този празничен ден на българите?

Цвета Караянчева: Много здраве, поглед в бъдещето, единение и нека да загърбим егоизма си. Нека да бъдем наистина достойни за делото на хората, които дадоха живота си за свободата на България.

 

Евелина БРАНИМИРОВА