Председателят на парламента Цвета Караянчева: Гражданите очакват служителите на МВР да не са просто представители и защитници, а най-вече да са посланици на реда

Снимка: Пресцентъра на парламента

София. Гражданите очакват служителите на МВР да не са просто представители и защитници, но най-вече да са посланици на реда, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествена церемония по повод празника на министерството в Централния военен клуб в София. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.
Председателят на парламента поздрави отличените полицаи, които по традиция бяха наградени за постигнати резултати, безукорно поведение, проявена инициативност и висок професионализъм в навечерието на 140-ата годишнина на Министерството на вътрешните работи.
Създаването на Министерството на вътрешните работи е една от първите стъпки, които възстановената българска държава прави по-малко от три месеца след приемането на Търновската конституция, отбеляза председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева подчерта, че това е така, защото строителите на съвременна България са знаели, че държавност не може да има там, където не съществува структура, ангажирана с опазването на реда.
Вие не сте политически лица, но в същото време сте непрекъснато и всекидневно сред хората, обърна се Цвета Караянчева към служителите на МВР. По думите й българските граждани имат завишени очаквания към полицаите и искат те да не са просто представители и защитници, но най-вече да са посланици на реда. Много от постиженията ви остават анонимни, а всяка грешка получава непропорционално широко отразяване и критика, отбеляза Цвета Караянчева и добави, че като български гражданин се надява това да не обезкуражи служителите на МВР, а напротив – да ги тласка към все по-високи критерии и преодоляване на по-сложни предизвикателства.
Бъдете здрави, бъдете силни, бъдете морално неукорими, бъдете чувствителни към изискванията на обществото, призова председателят на Народното събрание присъстващите на тържествената церемония служители на МВР.