Представители на всички общности и религии в Пловдив ще се съберат на традиционното Кафе на толерантността

снимка: Фондация "Заедно" - Пловдив

Пловдив. Представители на всички общности и религии в Пловдив ще се съберат на традиционното Кафе на толерантността днес. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство. Събитието, което се провежда за шеста поредна година, ще започне в 11.30 часа в Джумая джамия.

Всяка година Кафето на толерантността напомня за хилядолетната история на града. Пловдив пази паметници на културата и емблематични места в отделните квартали, свързани с живота на известни родове евреи, италианци, турци, руснаци, арменци и други. Това е наследството, което днешните жители на града трябва да предадат на следващите поколения. Затова на този ден се събират заедно представители на управляващия и религиозния елит, журналисти, неправителствени и културни организации, млади хора от различните етноси. Пиенето на кафе е част от древните традиции на турската общност и се приема като знак за дългогодишно приятелство.

Очаква се да присъстват Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, областният управител Дани Каназирева, Генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин  Ергани, дипломати,  представители на Фондация „Заедно“ – мюсюлмани, юдеи, християни – православни и католици, на културни организации и други.

За първи път турската общност отправи покана за Кафе на толерантността през 2015 година, по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив.