Представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ ще започнат от юни

Представленията на аудиовизуалния спектакъл „Легенди от Аладжа манастир“ ще започнат от юни. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Валери Кинов, дългогодишен уредник на музея и архитектурен  паметник на  културата Аладжа манастир край Варна. Първото представление е планувано за тази неделя – 4 юни. Представления ще има всяка неделя от 21.00 часа.  „За разлика от миналата година през седмицата няма да има спектакли.  Наложи се по икономически причини. Миналата година, независимо от бума в туризма, всъщност нямаше много желаещи и сме направили само 5 спектакъла, докато при предишни години са правени до 40 представления“, заяви Валери Кинов. Желаещите да посетят спектакъла в друг ден от седмицата могат да направят предварителна заявка, която за извънредни спектакли ще важи само за групи от над 40 души.

Спектакълът „Легенди от Аладжа манастир“ е съвместна продукция на Продуцентска къща ЦСМ – София и Регионален исторически музей – Варна и е посветен на 150-годишнината от рождението основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. Парковото, ефектното и художественото осветление и озвучаване са проектирани и изпълнени от варненската фирма за светлинен дизайн. Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, но включва и елементи, които представят културно-историческото наследство на Варна и  Варненския регион от най-дълбока древност. Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по уникален начин не само звукови и светлинни ефекти, но се проектират и филмови етюди, което като творческо решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

В хронологична последователност са проследени възникването на живота на планетата Земя, древното Сарматско море, покривало преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, появата на човека, откриването на огъня и първото грънчарско производство. Важно място е отделено на най-древната човешка цивилизация, известна под името „Култура Варна“. Проследено е основаването на античния Одесос от гръцки мореплаватели, римския период и изграждането на едни от най-големите императорски терми в Европа, създаването на българската държава и култовите ритуали на древните българи. Чрез интересна филмова импресия е представено времето на великия български княз Борис, покръстил българите през 865 г.

Основно място в спектакъла е отделено на възникването и съществуването на средновековния скален манастир. За край на съществуването на средновековния скален манастир авторите на спектакъла са избрали годината 1444, когато край Варна, в Паметната битка на народите, рицари от цяла Европа под предводителството на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, Варненчик, се опитват да спрат османското нашествие към Европа. По време на битката кралят е убит, а древна легенда разказва, че монасите предусещайки последвалият погром, скриват най-ценното от този и още дванадесет манастира – книги, икони и църковни утвари, след което приемат мъченическата смърт от ръцете на нашествениците.

След гибелта на манастира се раждат легендите за тайнствения покровител на манастира и пазител на скритите в подземните лабиринти съкровища Рим папа и оживелия ангел от фреските, бродещи сред развалините.

През 2010 година спектакълът е удостоен с наградата „Културна атракция на 2010 г.“, присъдена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА