Представят втора премиера на шекспировия „Отело“ на варненска сцена

Снимка - постер - ТМПЦ - Варна

След успешната предпремиера на 20-ти януари, тази вечер от 19 часа на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна отново предстои да се играе шекспировият „Отело“ с режисьор проф. Пламен Марков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

За сценичното претворяване на „Отело“, в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип със сценографа Мира Каланова, костюмографа Габриела Кърджилова, композитора Петя Диманова и хореографа по сценичен бой Камен Иванов. Асистент-режисьори са Николай Кенаров и Траяна Минкова, а за консултант по африкански театър е привлечена екзотичната Бистра Окереке, с българо-нигерийски произход, завършила неотдавна актьорско майсторство в НАТФИЗ.

В ролята на разкъсвания между любовта и ревността Отело се превъплъщава харизматичният Симеон Лютаков, създал през последните години много интересни образи на театралната сцена, филмовия и телевизионния екран. Ролята на неговата вярна съпруга и невинна жертва Дездемона е поверена на младата Полина Недкова. В образа на коварния злодей Яго, адютант на Отело и двигател на трагичните събития в пиесата, влиза Пенко Господинов, свързал значителна част от творческия си път с Варненския драматичен театър. Лейтенант Касио, антипода на Яго, пресъздават ярките млади варненски актьори Ненчо Костов и Станислав Кондов. Стоян Радев, признат за най-добрия Ричард III, с ИКАР за главна мъжка роля в едноименната постановка на проф. Пламен Марков, изгражда образите на венецианския сенатор Брабанцио и неговия брат-близнак Грациано. Участват още: Валентин Митев, Цветина Петрова, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Бистра Окереке и Реджина Стойчева.

Летописът на Варненския драматичен театър сочи, че пиесата се е играла за пръв път още в началото на варненската театрална история в сезон 1922-1923, като режисьор в бил самият Стоян Бъчваров.

Втората постановка в сезон 1945-1946 е режисирал Изидор Хершкович, а проф. Пламен Марков прави своя прочит в сезон 2019-2020.

Третата постановка на „Отело“ се реализира почти век след първата среща на варненската публика с великата Шекспирова творба. Тя е и част от програмата за предстоящото отбелязване на 100-тната годишнина на Драматичния театър в града.

Диана СТОЕВА