Предупредителна стачка започнаха от тази сутрин медицински сестри в Сливен

Предупредителна стачка започнаха от тази сутрин медицински сестри в Сливен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Те  спряха работа за един час. Около 20 сестри излязоха от 8.00 до 9.00 часа пред главния вход на МБАЛ „Д-Р Иван Селимински“ със сини ленти на реверите, за да изразят за пореден път своето недолство от проблемите  в здравеопазването и да поискат достойно заплащане за труда си. По време на стачката, онези,  които  по график са на работа, останаха на работните си места, но без да изпълняват служебните си задължения, освен при спешен случай.

Според един от организаторите на протеста Надежда Маргенова, утре предстои среща с работодателя, за да  се уточнят условията за безсрочната ефективна стачка от 11 юли, ако исканията ни  на сестирет не бъдат чути. По думите й, до сега ръководството на лечебното заведение не ги е заплашвало или по някакъв начин възпрепятствало да провеждат протестните и стачните си действия. „Очаквам, че ще се възползват от законовите начини да оспорват законността на стачката, но само толкова“, допълни тя.

До 10 юли сестрите ще спират работа за по един час всеки ден. Протестиращите получиха подкрепа за своите искания от Асоциацията на медицинските сестри, представители на учителското съсловие и пациенти.

Людмила ЙОРГОВА