Президентът Румен Радев: България и Гърция следва да обединят усилията си за реформиране на миграционната политика на ЕС

България и Гърция са външни граници на Европейския съюз (ЕС) и трябва да следват общ подход за реформиране на политиката на съюза за справяне с миграционния натиск към Европа, заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас, който е на посещение в България. Това е първата визита на министъра у нас след встъпването му в длъжност на 9 юли т.г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Отношенията между двете държави са доказателство, че на Балканите може да се гради стратегическо партньорство в дух на взаимно доверие и да се градят силни икономически, политически и културни връзки, подчерта държавният глава. Николаос Дендиас открои от своя страна и отличното партньорство на България и Гърция в рамките на ЕС, както и приноса на двете страни за укрепване на регионалната стабилност и сигурност.
Обща бе оценката, че задълбочаването на свързаността между България и Гърция създава предпоставки за насърчаване на икономическия обмен, туризма, взаимните инвестиции. „Силно се надявам, че ще създадем необходимите условия за това – не само развитие на транспортна свързаност, енергийна свързаност, но и на възможност хората да комуникират по-свободно и по-често“, допълни българският държавен глава. По думите на Румен Радев повишаването на капацитета на съществуващите гранични пропускателни пунктове и ускоряване на откриването на нови, като този между Рудозем и Ксанти, ще стимулира туризма и ще развие икономическите връзки.
Държавният глава отбеляза силните духовни връзки и сътрудничеството в областта на културата между България и Гърция. Възможности за последващо развитие на научния и образователен обмен предоставят и редица европейски програми.
На срещата Николаос Дендиас предаде поздрави на българския държавен глава от неговия колега президента Прокопис Павлопулос, както и от министър-председателя Кириакос Мицотакис. Българският държавен глава посочи, че предстоящото през 2020 г. отбелязване на 140-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете страни е повод за нови срещи и последващо задълбочаване на диалога на най-високо равнище между България и Гърция.